IZLOŽBA U DOMU HDLU-a

Mislav Čavajda i Kristina Krepela vole dekadenciju 80-ih

11.04.2015 u 12:15

  • +8

Osamdesete - slatka dekadencija postmoderne

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Bionic
Reading

U Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, popularnoj „Džamiji“, sinoć je otvorena izložba koja će nas vratiti u prošlost i kroz različite discipline donijeti sve najbolje što je hrvatsko umjetničko stvaralaštvo realiziralo u 80-tim godinama prošlog stoljeća.

Nakon dugo priprema i uistinu jedinstvenog postava Dom HDLU i Meštrovićev paviljon postali su nezaobilazno mjesto za sve simpatizere zlatnog doba osamdesetih i sve one koji vjeruju da su ih upravo one obilježile i dale pečat njihovom odrastanju. Naime, sve do 10. svibnja u HDLU trajat će Izložba Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne. Ova zanimljiva izložba u svom postavu predstavlja prilično 'škakljivo' razdoblje od smrti Josipa Broza Tita do početka 90-ih godina kada realno započinje neminovni proces raspada Jugoslavije. Cilj izložbe je prikazati hrvatsku umjetničku scenu osamdesetih godina u kojima će naglasak biti na istaknute radove s područja likovnosti, performansa, fotografije, dizajna, arhitekture, stripa, mode, kazališta, književnosti, medija, filma, sporta i glazbe.

Čak 18 autora i koautora sudjelovalo je u realizaciji ove izložbe i događaju koji već danas mnogi smatraju najvažnijim i najzanimljivijim kulturnim postavom u 2015. godini. Tako su uz autore Branka Kostelnika (pop-kultura) i Feđu Vukića (dizajn), važan doprinos ovom jedinstvenom kulturnom događaju dali i Krešimir Rogina (arhitektura), Željko Kipke (likovnost), Suzana Marjanić (performans), Damir Fabijanić (fotografija), Jurica Pavičić (film), Ivica Buljan (kazalište), Jagna Pogačnik i Krešimir Bagić (književnost), Ana Lendvaj (moda), Boris Dežulović (sport), Tvrtko Jakovina (povijesni kontekst), Darko Macan (strip), Tomislav Brlek (rock), Marijana Grbeša, Boris Rašeta i Zrinka Vrabec Mojzeš (masovni mediji i politika). Izložbu nisu propustili mnogi pripadnici društvenog i kulturnog života Hrvatske među kojima su bili  i glumci Kristina Krepela te Mislav Čavajda.

I dok se Mislav, nakon što je okusio život u SAD-u, odlučio za glumačku karijeru u Hrvatskoj, i to najviše na kazališnim daskama, njegova kolegica sve više snima inozemne projekte. Nakon dva turska filma i serije 'Igra prijestolja' Kristina je nedavno snimala i američku seriju 'Dig', u kojoj glavnu ulogu ima Anne Heche.