POSTLJETNI UGOĐAJ

Memoryhouse otpratili ljeto pozdravljajući jesen

28.08.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Tročlani bend i još jedan kanadski glazbeni produkt koji čine Evan Abele, Denise Nouvion i Daniel Gray svojim nastupom obilježili su u filmskoj maniri prostor kina Europe

Memoryhouse, koji ne nudi ništa ekstremno drugačije od bendova sličnog izričaja, svojim stimuliranjem melankolije pružio je svim posjetiteljima pravi postljetni ugođaj koji indirektno podsjeća na to da su ljetnom vremenu odzvonili zadnji sati. Sanjivi, milozvučni vokal Denise protegnuo se dvoranom kina Europe stvorivši prilično intimnu atmosferu za dvjestotinjak prisutnih. Koncert koji se može okarakterizirati kao početak bogate jesensko-zimske koncertne sezone u metropoli svima je s obzirom na prostor nudio poziciju u naslonjačima ili pak manji prostor ispred platna za lagano migoljenje uz glazbene dionice sanjarskog benda.

Memoryhouse je i poprilično mlad bend, iza kojeg je tek nekoliko godina ozbiljnijeg djelovanja na svjetskoj indie sceni. Tanka diskografija u kojoj stoji hvaljeni EP Years' i debi album 'Slideshow Effect', izdan za kultnu izdavačku kuću Sub Pop, daje do znanja da će ovaj glazbeni izdavač, kao i glavni akteri Memoryhouse, na svaki mogući način pokušati potvrditi to laskavo dostignuće za jedan bend na samim počecima ozbiljnije i profesionalne glazbene karijere.

Shoegeaze šablona, koja je postala svojevrstan svjetski glazbeni trend u indie kružoku, dotaknula je svoj vrh popularnosti i iznjedrila još jedan, više-manje identičan bend koji ne nudi ništa inovativnije ni drugačije od svojih prethodnika, kao što su primjerice Beach House, bend koji na prvu loptu djeluje isto kao i sinoćnji protagonisti u kinu Europi. Teško je ne primijetiti da su se Memoryhouse upravo ugledali na njih.

Svim obožavateljima lakših, laganih i sanjivih melodija Memoryhouse se pokazao kao pun koncertni pogodak. Frontmenica Denise pokazala je svoju modnu pripadnost na hrvatski način, obuvši slavne startasice poznatog hrvatskog proizvođača Borova, te je tako, osim verbalnog prepričavanja doživljaja iz kratkog posjeta Hrvatskoj, ostatku svijeta predstavila i hrvatske modne proizvode.

Platno na kojem su se izmjenjivale scene krajolika i reflektor uperen na same izvođače ispred filmskog platna stvorio je pravi ugođaj u filmskoj maniri, tako da ste u trenutku pomislili da ste uistinu dio određenog filmskog projekta. Memoryhouse je prije svega multimedijalan kolektiv koji se tako i označavao na samim počecima karijere 2009. godine, što je ovim jednoipolsatnim nastupom i dokazao.