U REŽIJI JODIE FOSTER

Mel Gibson spas pronašao u plišanom dabru

17.07.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Zanimljiva priča glumice i redateljice Jodie Foster o posrnulom poslovnom čovjeku kojeg obična igračka vrati na pravi put

Nekad obiteljski čovjek i uspješan menadžer Walter Black pretvori se u hodajućeg mrtvaca. Bez imalo volje za životom hoda po rubu provalije iz koje će ga izvući plišana igračka dabra. Iako zvuči kao scenarij za crtić, to je obiteljska drama koju je režirala Jodie Foster, a glavnu ulogu povjerila je dugogodišnjem prijatelju Melu Gibsonu, koji ima mnogo dodirnih točaka s Blackom. Walter dabra nalazi u kanti za smeće pokraj dućana s alkoholnim pićima i uskoro počne kroz njega razgovarati sam sa sobom, a poslije i sa svima drugima. Paralelno s time njegov se život počinje mijenjati. Ponovno se povezuje s obitelji, a vraća se i svojoj tvornici igračaka. No sve to ima cijenu.

'Walter Black i dabar morali su u cijelosti shvatiti kako istodobno prikazati i komediju i tragediju. Prijateljica sam s Melom dulje od 15 godina. Vodili smo brojne duge rasprave o životu, stoga je on prirodan odabir', obrazložila je Foster. Zadnji put je s Melom glumila 1994. u filmu 'Maverick'.

Jodie je dugo razmišljala tko bi najbolje utjelovio Blackovu suprugu Meredith, no na kraju je zaključila da se čitajući scenarij, koji potpisuje Kyle Killen, povezala s likom Meredith te je teret uloge preuzela na svoja leđa. Blackova starijeg sina Portera glumi Anton Yelchin, a uloga mlađeg sina Henryja pripala je Rileyu Thomasu Stewartu.

Odnos s djecom posrnulog Blacka ključan je element u filmu.

'Unatoč čudnim preokretima u toj drami, riječ je o ocu i sinu koji se ponovo povezuju i obitelji koja može pronaći način da zaliječi rane. To se ne događa na način uobičajen u filmovima, nego na izrazito maštovit i originalan način', kaže oskarovka Jodie. Pripremama za snimanje redateljica je pristupila studiozno, pa je i same lokacije snimanja pomno birala jer je željela mjesta koja bi odražavala identitete likova. Film se snimao u svim dijelovima New Yorka, uključujući sjeverno predgrađe Westchester i gradić Harrison. Redateljica je inzistirala da fasada kuće obitelji Black bude od kamena i drva, nikako od crvene cigle, a snimalo se u dvije kuće u Harrisonu – na prilazu jednoj i u stražnjem vrtu s bazenom te prizemlju druge. Nešto skromnija treća kuća odabrana je za unajmljenu kuću, gdje se Meredith i dječaci povuku nakon što napuste Waltera kad se odbije odvojiti od dabra.