SRIJEDA NA SFF-U

Majka Indija, Zaboravljeni junak i Kraj zlih!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.05.2011 13:22
  • Objavljeno 11.05.2011 u 10:29
Majka Indija

Majka Indija

Izvor: Promo fotografije / Autor: subversive film festival

Program četvrtog dana Subversive Film Festivala počinje u 12 sati u kinu Europa indijskim filmom 'Majka Indija' Mehbooba Khana: riječ je o kolor remakeu Mehboobovog filma 'Aurat' te svojevrsnom nacionalnom epu koji je ubrzo nakon nastanka stekao status indijskog 'Prohujalo s vihorom'

U 18 sati u kinu Tuškanac na rasporedu je Reou Takh u režiji Mahame Johnsona Traoréa, a govori o Afroamerikancu koji je zatečen situacijom u Senegalu - vidljivim utjecajem kolonijalizma te razlikama između  kvartova nalik na one na Zapadu i siromašnijih dijelova grada. Cjelokupna slika Senegala u ovom filmu i dojam nelagode, depresije i razočaranja rezultirali su zabranom prikazivanja u zemlji.

Program posvećen značajnom indijskom autoru Shyamu Benegalu donosi njegov najzahtjevniji film temeljen na dokumentarnom predlošku, na posljednjih pet godina života indijskog nacionalnog heroja Subhasha Chandre Bosea, popularno zvanog 'netaji', što znači vođa. Film Netaji Subhash Chandra Bose: zaboravljeni junak bit će prikazan u 19.30 u kinu Europa. Benegalovo sustavno proučavanje nacionalne povijesti, ustrajnost u istraživanju te najkontroverznije epizode indijskih nacionalnih oslobodilačkih pokreta, vrsno umijeće pripovijedanja i, iznad svega, autorova cjelovitost kao filmskog stvaratelja, razlozi su koji trajno privlače gledatelje tom epu.

Posljednja projekcija održat će se u 23 sata u kinu Europa, a uključuje nigerijski film 'Kraj zlih', jedan od legendarnih filmova o magiji majstora žanra, Teca Bensona. Prikaz društva u kojem se živoj duši ne može vjerovati, a majke i djeca utjelovljuju zlo, subverzivan je, tim više što je riječ o društvu gdje su nasilje i nepovjerenje dio politike i svakodnevnice. Takav je svijet ujedno plodno tlo za religijske misionare, a jedna od njih, zloglasna evangelistica Helen Ukpabio, producirala je i napisala taj film. Nju i 'Kraj zlih' smatra se odgovornima za zlostavljanje djece navodno opsjednute vragom, što se i danas događa u nekim dijelovima Nigerije.

Raspored projekcija možete pronaći na stranicama festivala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi