SJEĆANJE

Ljubo Stipišić Delmata u pismi i riči

10.10.2011 u 13:07

Bionic
Reading

Skladatelj, dirigent, aranžer i melograf Ljubo Stipišić Delmata iza sebe je ostavio velik opus, od presudne važnosti za dalmatinsku glazbenu tradiciju, od oratorija do klapskih klasika. Kroz pismu i rič i mi ćemo ga se sjetiti

Ljubo Stipišić Delmata jedna je od ključnih osoba dalmatinske glazbe, pisme i riči. Skladao je vokalnu glazbu za klape i zborove, a ogledao se i u većim vokalnim oblicima poput kantata i oratorija.

Kao melograf zabilježio je više stotina dalmatinskih pučkih napjeva te je aranžer brojnih narodnih pjesama, između ostalih pjesme 'Leute moj', koju je pjevao i legendarni Toma Bebić.

Toma Bebić: Leute moj


Istakao se i kao besprijekoran voditelj klapa Jeka Jadrana, Oktet DC, Kantaduri, Trogir i Vokalisti Salone. Utemeljitelj je (ili suutemeljitelj) Festivala dalmatinskih klapa, Solinske ljetne priredbe, Sučuračkih prikazanja, Smotre dalmatinskih klapa na Klisu, Susreta dalmatinskih klapa Sudamja i mnogih drugih.

Koliko je velik njegov utjecaj na klapsku pismu, pokazuje i činjenica da danas ne postoji organizirana klapa koja na svom standardnom repertoaru nema barem nekoliko Stipišićevih obrada. Također, autor je jedne od najljepših klapskih pjesama, neslužbene dalmatinske himne 'Dalmatino povišću pritrujena'.

Klape u Areni: Dalmatino povišću pritrujena


Uz klape, Stipišićeve pjesme i aranžmane pjevao je i pjeva velik broj popularnih dalmatinskih pjevača, između ostalih Tedi Spalato

Toma Bebić: Testamentum


Objavio je više knjiga pjesama i aforizama: 'Rod titanski rod žgincani', 'Kušaonica smisla', 'Zidovi straha', 'U umu um', 'Sjeme vremena', 'Ovisnici o očajanju', 'Odgađanje spasa', 'Knjiga uzroka, knjiga posljedica' te tri igrokaza za djecu: 'Zla hrid', 'Poslije svjetla' i 'Povratak'. Svoje čakavske pjesme objavio je u knjizi 'Delmatiana'.

Klapa Špirit: Kod Lepanta sune moje


Uza sve što je napravio za dalmatinsku pismu i rič, Ljubo Stipišić Delmata bio je velik intelektualac. Dobitnik je Nagrade grada Splita (1985, 1993), Nagrade grada Solina za životno djelo (1996), Nagrade županije Splitsko-dalmatinske za životno djelo (1997), odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1997) te Porina za životno djelo (2007).

Ljubo Stipišić Delmata: Čovječe, vrati se sebi