U KINIMA: 'AMERIČKA PITA: OKUPLJANJE'

Ljubitelji 'Američke pite' došli su na svoje

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 18.04.2012 11:42
  • Objavljeno 18.04.2012 u 11:42
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Iako izvrstan nastavak, kao samostojeća komedija ovo je samo prolazno iskustvo

Prva 'Američka pita' bila je veliki hit, ali nitko nije očekivao toliki broj izravnih i spin-off nastavaka. Drugi i treći film s originalnom postavom bili su prosječni i nikako se nisu mogli mjeriti s originalom, ali barem su, osim glumaca, zadržali i produkcijske vrijednosti. Ostali niskobudžetni uradci posve su zanemariva amaterska ostvarenja koja su u potpunosti promašila izvorne ideje 'Američke pite'. Poanta prvijenca je priča o odrastanju, gdje se seksualne šale grade oko solidnih likova, pa stoga i funkcioniraju. Može li nakon toliko vremena 'Američka pita: okupljanje' pružiti zabavu i solidne likove poput prvoga filma ili će se pokazati kao još jedan besmisleni nastavak?

Iznenađujuće, ovo je sasvim solidna moderna komedija i, retrospektivno gledajući, možda jedini nastavak prvoga filma koji bi trebao postojati. Dobar potez scenarista je prilično sličan balans između likova i toga kako njihovi karakteri postavljaju atmosferu unutar scene kao u prvome filmu. Priča i šale uspješno se grade unutar novoga vremena i promijenjenih života pojedinih likova. No tu odmah dolazimo i do problema. Naime, film se toliko uspješno nostalgično vraća korijenima prvoga filma da ne uspijeva pružiti ništa novo ili inovativno, pogotovo u odnosu na mnoge kvalitetne moderne komedije. Isto tako, humor je gotovo isključivo ciljan mlađim generacijama iako su sami likovi već odrasli i u brakovima. Zanimljivost je da su redatelji i scenaristi Hayden Schlossberg i Jon Hurwitz skupa radili na filmovima o Harolda i Kumaru, koji su znatno bolji uradci, a u mnogo koraka su inspirirani upravo 'Američkom pitom'. Inače ovaj dvojac pruža veoma dobru režiju, ništa inovativno, ali kadrovi su razumljivi i ugodni oku, a ne trzava nakupina užasa. Element koji je bolji od prvoga filma su glumci jer ih se većina znatno poboljšala kroz proteklih 13 godina (osim možda Tare Reid), što je vidljivo već u samoj karakternoj preobrazbi, odnosno gledatelj uistinu ima osjećaj da su to isti likovi, samo stariji.

Zaključno, 'Američka pita: okupljanje' je za ljubitelje serijala, ili prvoga filma, vrhunski nastavak i golema preporuka, a u suprotnome samo solidna komedija koju će vjerojatno vrlo brzo zaboraviti, ali će se pri gledanju svakako nasmijati i zabaviti. Naravno, ukoliko vam je original loš tada se i ovaj nastavak može zaobići. Kako god okrenemo, ako volite ovakav humor tada je ovo dobrih sat i pol vremena koje mogu izgubiti pred platnom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi