TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Ljeto na TV-u: Turneje ili predizborne kampanje?

12.08.2015 u 11:52

Bionic
Reading

Iako, za razliku od uobičajenog ljetnog mrtvila, informativne emisije posljednjih dana vrve sasvim pristojnom količinom relevantnih vijesti, gotovo sve negdje na samom početku izgledaju kao predizborni bilten. Predsjednica nam se otisnula u ljetnu turneju, informativci je prate u stopu i vijesti o njezinim putešestvijama plasiraju kao da je vlastoručno izgradila tri mosta, dovela par milijuna turista i više-manje sredila svemir

Informativne emisije svih televizijskih kuća na ovim prostorima obično ljeti muku muče sa slabom sezonom vijesti jer obično sva političarska čeljad otperja na odmor i novosti se svedu na prebrojavanje turističkih automobila na graničnim prijelazima, požare i pokoju senzaciju iz dijelova svijeta gdje nije ljeto. To se onda još i naziva onom idiotskom metaforom s krastavcima te generira hrpetinu bedastih vijesti tipa 'taj-i-taj glumac svaki dan pije kavu pokraj ove krasne plaže', 'mladež pokazuje guzice na beach partyju' i 'vidže novoga hostela u mojem kvartu'. U ispadima posebnog očaja znaju se zalomiti i vijesti o tikvi koja nalikuje Brežnjevu ili dvoglavoj zmiji pronađenoj pokraj Donjih Izanogovaca.

E, ove godine nije tako. Dijelom zbog veličanstvenih godišnjica, što Oluje, što Alke, a dijelom zbog toga što će ubrzo izbori pa treba počet s prikupljanjem poena, domaći živalj iz obitelji sisavaca koje nazivamo političarima nekako je neobično aktivan za visoke temperature zraka i mora. Iznad svih prednjači aktualna nam predsjednica, koja se iz svojeg zagrebačkog ureda decentralizirano dislocirala na obalu i sada obilazi sve i sva, pijuć kavu, obećavajući vodovode, ljubeć djecu i sveudilj se ponašajući ko Krist u drugom dolasku, samo što još nije unajmila trubače da je prate glazbenom najavom.

I sad, iako bi se štošta dalo reći glede osobe koja je zauzela državničko mjesto zbog kojega se onda odrekla pripadnosti bilo kojoj političkoj stranci e da bi služila narodu bez obzira na ideološko opredjeljenje, a koja osoba sada očito (ne baš jako) suptilno sudjeluje u nečijoj, tko zna čijoj (hahaha) predizbornoj kampanji, nisam politička komentatorica pa ću to prepustiti kolegama. Ono što mene iz dana u dan oduševljava jest to što su televizijski informativci svi do jednog totalno progutali mamac i svaki njezin korak smještaju na sam početak informativnih emisija.

Još je to nekako izgledalo dok je bila riječ o mimohodima, proslavama Oluje i alkarskim tristogodišnjicama, ali sad je već postalo pomalo smiješno. Slijed vijesti u središnjim informativnim emisijama mogao bi se, samo uz malo pretjerivanja zbog zabave, opisati ovako: Predsjednica Repubilke Hrvatske posjetila barba Juru u selu Apartmanovići pokraj Janjetinića te mu obećala da će do sljedeće godine imat klimu u vatrogasnom domu, majke joj preko koljena. A u Grčkoj - sranje.

Istinabog, ni političari iz drugih stranaka te s drugih državničkih pozicija nisu mnogo bolji pa se Varga, recimo, baš sad našao svađat s helikopterima, Lalovac je, vidi čuda, tek sad iskopao porezne dužn(osn)ike, a o Bandiću i tome da mu je potreban kolovoz u Zagrebu da bi se sjetio e, vidiš, baš bi bilo zgodno ovu vrevu na gradskim ulicama malo sredit izgradnjom podzemne bolje i ne započinjati, ali nitko se nije tako upro svaki dan proizvodit novi naramak vijesti o ćakulanju s obalnim narodom kao što to čini neovisna nam i nijednoj stranci pripadajuća predsjednica.

A televizionari to gutaju ko pijanac rakiju. Uz takav informativni program, što će ikome izborni stožeri.