DUBROVNIK, OD 11. DO 17. TRAVNJA

Libertas Film Festival u novom terminu

07.02.2011 u 15:59

Bionic
Reading

Nakon šest održanih izdanja, Libertas Film Festival ove godine kreće s izmijenjenim konceptom, a primarna novost je promjena termina održavanja festivala, koji će se održati od 11. do 17. travnja u Dubrovniku

Osim toga, festival ove godine poprima izrazito edukativan karakter s ciljem poticanja i osnaživanja hrvatske i regionalne filmske produkcije.Tako će, uz neizostavni filmski program, uključiti niz radionica, predavanja, panel diskusija te prvi regionalni forum u sklopu kojeg će se propitivati aktualne teme i problemi filmske industrije. Projekcije svih filmova, koji će se prikazivati u kinu Sloboda i u 'kinu' hotela Valamar Lacroma Dubrovnik te sve diskusije na Forumu besplatne su za sve gledatelje i zainteresiranu publiku!

'Nadogradnja Libertas film festivala u veću edukativno-profesionalnu platformu gdje će se okupiti filmski profesionalci iz regije i svijeta već sada se pokazalo kao odlična promjena. Dubrovnik je idealna lokacija za regionalni filmski forum, a uz partnera kao što je Valamar i njihove posebne 'filmske pakete' smještaja, vjerujem da će se odazvati velik broj filmaša iz regije', izjavila je Mirjana Mia Pećina, direktorica festivala.

Ove godine festival ulazi u usku partnersku suradnju s tvrtkom Valamar hoteli i ljetovališta koja podržava projekt od samih početaka. 'Hotel Valamar Lacroma Dubrovnik****, s najvećim kongresnim kapacitetom na području Dubrovnika, službena je rezidencija Festivala, i to ne samo kao domaćin filmskim umjetnicima, sudionicima i gostima, već i kao filmsko platno na kojem ćemo imati čast prikazivati najbolje europske filmove kandidirane za Oscara. Za vrijeme trajanja festivala, pripremili smo ljubiteljima filmske umjetnosti zanimljive pakete koji se mogu naći na našoj internet stranici www.valamar.com, izjavio je Zrinko Kamber, član uprave Valamar hotela.

'U svojoj sedmoj godini i novoj programskoj orijentaciji Libertas Film Festival nudi oko 50 filmova i zadržava visoku kvalitetu uz jedan drukčiji i osvježavajući koncept. Glavni filmski program nudi izbor europskih kandidata za Oscara u kategoriji stranog filma, program kratkog filma 'odmjeravanje je snaga' dviju potpuno različitih kinematografija, nacija i kultura, Švicarske i Kosova. Bonus program je izbor suvremenog hrvatskog kratkog metra koji želimo predstaviti velikom broju stranih gostiju koji će doći u Dubrovnik. Nastavljamo i s našim tradicionalnim programom Fokus: ovaj put u goste nam dolazi kinematografija Slovačke, a tu su i posebne projekcije filmova dobitnika Master nagrade tj. Nagrade za doprinos filmskoj umjetnosti', izjavio je Stjepan Hundić, umjetnički direktor festivala.

U suradnji s uglednim međunarodnim filmskim i kulturno-obrazovnim organizacijama, kao što je European Film Promotion, NISI MASA, Hrvatski filmski savez, Nest Cultural Association i drugi, održat će se pet filmskih radionica.

Libertasov filmski Forum održat će se u subotu, 16. travnja, od 11 do 18 sati u konferencijskoj dvorani prekrasnog hotela Valamar Lacroma. Neke od tema o kojima će se diskutirati bit će i digitalizacija art kina u regiji, promocija europskog i nezavisnog filma u regiji, svjetska animacija u kratkoj formi, koprodukcije u regiji i neka dodatna iznenađenja. Na predavanjima i panel diskusijama sudjelovat će svjetski i regionalni filmski stručnjaci – gosti 7. Libertas film festivala te voditelji radionica.

Od 7. veljače otvorene prijave za hrvatske kratke filmove. Natječaj traje do 10. ožujka, a sve informacije oko uvjeta istog mogu se pronaći na službenim festivalskim stranicama www.libertasfilmfestival.com. Na web stranicama mogu se pronaći i sve informacije o smještaju za vrijeme trajanja festivala – ponuda u Dubrovniku uključuje posebne pakete smještaja u iznosu već od 240 kuna po osobi.