ZORAN PREDIN

''Kosa boje srebra' aluzija je na 'Oči boje meda''

  • Autor: D. Jagatić
  • Zadnja izmjena 13.10.2013 08:36
  • Objavljeno 13.10.2013 u 08:00
Zoran Predin

Zoran Predin

Izvor: Promo fotografije / Autor: Žiga Koritnik

Od posljednjeg studijskog albuma 'Inventura' prošlo je punih pet godina. U međuvremenu je s Matijom Dedićem snimio album 'Tragovi u sjeti' s obradama poznatih domaćih ex YU klasika i napisao knjigu 'Druga žena u haremu'. Negdje u tom razdoblju imao je i problema sa srcem, ali se uspješno oporavio skupivši snagu za nove radne pobjede. Inspiracije mu nije nedostajalo pa tako u utorak, 15. listopada izlazi novi studijski album sa 12 novih pjesama 'Kosa boje srebra'

Nakon zdravstvenih problema i oporavka, aktivniji ste nego ikad. Objavili ste 'Druga žena u haremu', promovirali je po cijeloj regiji, snimili novi album 'Kosa boje srebra', pred Vama je i promocija albuma i nova turneja… Nije Vam naporno?

Nije. Čak je po preporuci doktora da moram što prije zaboraviti operaciju. Aktivno stvaralaštvo odlična je terapija. Moja knjiga 'Druga žena u haremu' upravo se prevodi na makedonski, u utorak, 15. listopada izlazi 'Kosa boje srebra', onda u Zagrebu počinje snimanje videospota za drugi singl 'Rusvaj u kadi', pa 19. studenoga izlazi slovenska verzija albuma pa koncert u Tvornici 23. studenoga. Bit će veselo.

Zatulumari li se štogod nakon nastupa još uvijek?

Rijetko, ali se zna dogoditi. Stari Zoran koji na stolu pjeva starogradske još je tu negdje.

Jeste li zadovoljni kako je 'Druga žena u haremu' prošla kod publike?

Vrlo zadovoljan. Sada su je ponovo otkrili u Sloveniji. Svi me pitaju, kad će nova knjiga.

Sigurno Vam se neki komentar na knjigu posebno urezao u pamćenje?

Zezaju me kolege: 'Vidi ga, ide pisac! Ma ne samo pisac, ide prevođeni pisac!'

'Kosa boje srebra' Vaš je novi studijski album na kojem ste ponovo promijenili glazbeni stil. Zašto ako su dosadašnji albumi bili izuzetno uspješni?

Ne volim se ponavljati. Uvijek tražim nešto novo, neki novi izazov. Sada je to kombinacija akustične glazbe s etno motivima ispod kojih idu elektronski ritmovi, tzv. world music.


Album 'Kosa boje srebra' na momente zvuči kao zabavna glazba bliska hrvatskoj estradi s velikim odmakom od Vašeg dosadašnjeg glazbenog, ali i tekstualnog izraza. Je li Vam pri stvaranju ovog albuma bila želja da pokrijete šire tržište i publiku koja Vas je do sada zaobilazila?

Pa i ne baš namjerno. Prvi singl 'U mojim očima' možda tako zvuči. Zapravo, svaka pjesma na albumu ima svoj karakter. Napravio sam dijapazon vrlo različitih atmosfera. I svaka je jedno malo neočekivano iznenađenje za slušatelje. Kao oprema mlade na vjenčanju: nešto novo, nešto staro, nešto plavo, nešto etno itd. I još nešto sam napravio na novi način. Najprije sam napravio hrvatsku verziju albuma i tek sada radim tekstove na slovenskom.

Na albumu se nalazi obrada pjesme Olivera Mandića 'Pitaju me, pitaju'. Kako to da ste odlučili obraditi njegovu pjesmu?

Melodija mi je ostala u glavi iz osamdesetih. Pjesma u sebi krije šarmantnu erotsku jednostavnost. Ja sam joj u svojoj verziji dodao duhovno opravdanje. Jedva čekam da je otpjevam uživo.

'Poljub, ki riše ustnice' dobio je također novo ruho. Štoviše, fenomenalno zvuči u novoj verziji. Je li to zbog Vaše zbirke pjesama istoimena naziva ili Vam je jednostavno došlo da podsjetite svoju publiku na tu pjesmu?


Mnogo mojih novih mladih fanova još nije čulo za tu pjesmu, meni jednu od najdražih, pa sam odlučio da i najnovijoj generaciji priuštim malo stare novovalne atmosfere.

Naslovna pjesma 'Kosa boje srebra' posvećena je Margiti Stefanović, nekadašnjoj klavijaturistici grupe Ekatarina Velika. Po čemu pamtite Margitu i kako to da Vas je baš sad inspirirala da joj posvetite pjesmu

S bendom Ekatarina Velika smo često dijelili garderobe, kolodvore, festivale i hotele. Margiti se sviđalo moje tadašnje buntovništvo pa smo imali u tom pogledu posebnu tajnu vezu. A moja pjesma o njoj, 'Kosa boje srebra', naslov je aluzija na njihovu 'Oči boje meda', nastala je gotovo dokumentaristički. Sanjao sam situaciju o kojoj pjevam.

Osim glazbenog stila, promijenili ste i bend. Tko su sada članovi Vaše prateće grupe?

Robert Pikl – gitara, Janez Dovč – harmonika i Goran Krmac – tuba + elektronski ritmovi. Sve sami prvoligaši. Akademici s ušima.

Na albumu se za elektronske podloge, uz Gorana Krmca kao stalnog člana, pobrinuo i Iztok Turk, poznati slovenski producent. Kako to da ste Turka pozvali u pomoć?

Turk je još iz dana Videosexa alfa i omega elektronskih podloga u ovom dijelu svijeta. Tražio sam kombinacije zvukova i ritmova iz osamdesetih s najmodernijom zvučnom obradom, i dobio gotovo šmekerski rezultat. Osjeća se da je uživao. Mi smo inače stari suradnici i prijatelji.


U našem zadnjem intervjuu koji smo radili povodom izlaska 'Druge žene u haremu' rekli ste mi da imate internacionalnih ambicija i to na području world music glazbe. Ima li kakvih novosti na tom planu?

Mora da sam taj dan gledao vijesti na TV-u. Sada sam ponovo OK i već pišem engleske tekstove za album. Engleska verzija će biti gotova na proljeće. Imam novog publishera, Tomislava Škulića iz Aquarius Music Publishinga, s kojim dogovaramo promociju u međunarodnom prostoru world music izdavača.

Rumba čarolija' singl je koji je najavio album zajedno s 'Kosom boje srebra'. Hoće li koja od te dvije pjesme dobiti možda i prateći spot? Hoćete li režiju spota prepustiti svom sinu Roku?

Pjesma 'Kosa boje srebra' definitivno je vrlo zahvalna i atraktivna za animaciju. Rok sada radi za Jaguar i Coca Colu pa nisam baš siguran da ima vremena za svog srebrnog tatu. Možda preko zime.

Koncertna promocija albuma 'Kosa boje srebra' održat će se u Tvornici kulture u subotu, 23. studenoga. Jeste li uvježbali već sve pjesme s albuma?

Jesmo. Ponovo imam odličan program, u kojem svaka pjesma diže temperaturu na svoj način. Jedva čekam. U Tvornici sam napravio par odličnih koncerata i ne vidim razlog da ih ne nadmašimo.

Budući da se nalazi na albumu i nova verzija pjesme 'Poljub, ki riše ustnice', hoćemo li možda čuti još nekih Vaših starih pjesama u novom ruhu?

Hoćemo. 'Praslovan', 'Ne mi dihat za ovratnik', 'Čakaj me', 'Pridi k meni'...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!