STING U ZAGREBU

Koncert između dosade i ekstaze

  • Autor: Bojan Mušćet
  • Zadnja izmjena 09.11.2010 09:27
  • Objavljeno 09.11.2010 u 07:15
Sting arena zagreb

Sting arena zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Premda je Kraljevski filharmonijski orkestar u pratećoj ulozi bio besprijekoran, nedovoljno ugođen razglas i poneki aranžmani zatomili su Stingovu namjeru da mu skladbe postanu klasici 21. stoljeća. Ipak, finiš koncerta bio je spektakularan
Sanjin Strukić

Sanjin Strukić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Tri dana nakon što su tinejdžeri hodočastili na koncert Lady Gage, vjerojatno su njihovi roditelji došli na svoje odlaskom na isto mjesto – zagrebačku Arenu – poslušati Stinga. Doduše, za razliku od prekrcane Arene u petak, u ponedjeljak, 8. studenoga, okupilo se negdje oko 10.000 posjetitelja, prikovanih za sjedala, sve do posljednje skladbe u regularnom dijelu 'Every Breath You Take', kad su oni odvažniji odlučili zanemariti protokol i otići ispred pozornice.

Zapravo, profil publike nije odavao jesu li posrijedi ljubitelji Stinga ili možda značajan dio posjetitelja predstavlja publiku koja hodočasti na koncerte klasične glazbe, s obzirom na to da je Sting predstavljao album 'Symphonicites' realiziran s londonskim Kraljevskim filharmonijskim orkestrom, no činjenica je da je dobar dio publike bio nježnijeg spola, sudeći po glasovima koji su se Stingu priključili prilikom solo izvedbe zaključne pjesme bisa 'Message In The Bottle'.

Set lista

I. dio

If I Ever Lose My Faith In You
Every Little Thing She Does Is Magic
Englishman In New York
Roxanne
Straight To My Heart
When We Dance
Russians
I Hung My Head
Shape Of My Heart
Why Should I Cry For You?
Whenever I Say Your Name
Fields Of Gold
Next To You

II. dio
A Thousand Years
This Cowboy Song
Tomorrow We'll See
Moon Over Bourbon Street
End Of The Game
You Will Be My Ain True Love
All Would Envy
Mad About You
King Of Pain
Every Breath You Take

Bis
Desert Rose
She's Too Good For Me
Fragile
Message in a Bottle

Oni koji vole Stinga zacijelo su bili oduševljeni njegovim stasom (sljedeće godine navršava 60 godina, a izgleda barem 20 godina mlađe) i izvrsnim glasom koji godinama postaje njegovo sve jače oružje. Sting je u nekim pjesmama u ruke uzimao akustičnu i električnu gitaru, no uglavnom je samo pjevao. Razglas je bio prilagođen njegovome glasu i pratećem mu bandu, a Kraljevski filharmonijski orkestar nije bio tako dobro ozvučen, pa je taj nerazmjer u većem dijelu koncerta smanjivao ugođaj koji se želio postići.

A cilj albuma i koncerta bio je predstaviti Stingove skladbe drugim sredstvima. Upravo to spajanje činilo je okosnicu repertoara, a elegične pjesme uz zvučno zamiješanu orkestralnu podlogu tvorio je efekt dobro poznat iz dobrog dijela Stingova solo repertoara – čistu dosadu. Sasvim suprotno bilo je kad bi se sudarile Stingove pjesme i klasična nadgradnja, kao u pjesmama iz repertoara The Police – 'Next To You', 'King Of Pain' ili 'Every Little Thing She Does Is Magic'. Osim toga, valja istaknuti pojedine uvodne dijelove pjesama, od kojih je najdojmljiviji bio uvod u skladbi 'Russians' ili produljeni rasplesani dio skladbe 'This Cowboy Song'. Valja istaknuti i izvrsnu preradu pjesme 'Moon Over Bourbon Street' na način Kurta Weilla i Bertolda Brechta.

Koncert je trajao ukupno dva i pol sata, bis je gotovo pripojen samome koncertu, a nakon 65 minuta svirke uslijedila je bila 20-minutna pauza. Ipak, vrhunac nastupa bio je upravo bis, osobito senzacionalna izvedba pjesme 'Desert Rose' u kojoj je publiku zapalila Stingova prateća vokalistica Jo Lawry. Osim toga, izvedena je pjesma 'She's Too Good For Me' (jedna od rijetkih rock'n'roll pjesama u njegovu repertoaru), standardna 'Fragile' i zaključna akustična 'Message in a Bottle'.

Sting je četvrti put u Hrvatskoj, dvaput je nastupio u Puli sa standardnim repertoarom, jednom u Zagrebu s klasičnim repertoarom. Ovo je bilo nešto između, djelovalo je više kao televizijski show s revijskim orkestrom, negoli kao spoj rocka i klasične glazbe, no Sting ni u jednom trenutku nije bio ispod razine koju je davno dosegao. A zadnje dvije pjesme (iz repertoara The Police) i bis cijelom su koncertu dale utisak za pamćenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi