SVJETSKI DAN

Koje su sve slavne osobe umrle od AIDS-a

01.12.2016 u 17:58

Bionic
Reading

AIDS je dug niz godina zastrašivao i značio gotovo sigurnu smrt, no zahvaljujući napretku znanosti to prestaje biti stvarnost i polako postaje prošlost. Ipak, bez obzira na nove metode liječenja, ljudi još uvijek umiru od te bolesti širom svijeta

Iako je niz slavnih osoba za koje uglavnom svi znamo da su umrle zbog AIDS-a, neka imena možda su manje poznata u tom svjetlu.

Rock Hudson (1925. - 1985.)

Među prvima čija je smrt od AIDS-a potresla svijet bio je glumac Rock Hudson. Dugogodišnji prijatelj Elizabeth Taylor i poznato lice u Hollywoodu, Hudson je čak kratko vrijeme bio vjenčan kako bi prikrio svoju homoseksualnost. Njegova smrt od AIDS-a u Hollywoodu je izazvala paniku jer je javnost bila vrlo slabo obaviještena o tome kako se prenosi ta bolest.

Freddie Mercury (1946. - 1991.)

Vjerojatno je teško pronaći slavniju osobu koja je umrla od AIDS-a nego što je to bio glavni pjevač grupe Queen. Mercury je preminuo samo dan nakon što je obavijestio javnost da boluje od AIDS-a.

Anthony Perkins (1932. - 1992.)

Glumac najbolje poznat po svojoj ulozi Normana Batesa u filmu 'Psiho' Alfreda Hitchcocka, Anthony Perkins bio je biseksualan i 1992. godine preminuo je od posljedica AIDS-a. Supruga Berry Berenson i njihova dva sina bili su uz njega u trenutku smrti.

Liberace (1919. - 1987.)

Liberace bio je vrhunski pijanist poznat po svojim ekstravagantnim nastupima, odjeći i vozilima. Na vrhuncu slave bio je najbolje plaćeni zabavljač na svijetu. Iako je to skrivao, kao i svoju seksualnu orijentaciju, liječnici su nakon njegove smrti potvrdili da je uzrok bio AIDS.

Rudolf Nurejev (1938. - 1993.)

Ruski plesač Rudolf Nurejev pobjegao je iz SSSR-a u Francusku 1961. godine te je upoznao svog partnera, danskog plesača Erika Bruhna, s kojim je bio do svoje smrti 1986. Slavni plesač krio je svoju bolest jer nije želio da ona utječe na njegovu karijeru.


Isaac Asimov (1920. - 1992.)

Legendarni američki autor znanstvene fantastike i profesor biokemije napisao je i uredio više od 500 knjiga. Nakon srčanog udara koji je pretrpio 1977. morao se podvrgnuti operaciji 1983. Na žalost, tijekom zahvata Asimov je dobio krv zaraženu HIV-om, što je na kraju uzrokovalo njegovu smrt 1992.

Arthur Ashe (1943. - 1993.)

Arthur Ashe bio je prvi Amerikanac afričkog porijekla koji je pobijedio na Wimbledonu, US Openu i Australian Openu. Vrhunski tenisač dobio je HIV transfuzijom zaražene krvi tijekom operacije srca. Umro je 1993. od upale pluća uzrokovane AIDS-om.

Gia Carangi (1960. - 1986.)

Gia Carangi poznata je kao prvi supermodel. Bila je na naslovnici Voguea četiri puta, na naslovnici Cosmopolitana pet puta te u nizu promotivnih materijala najvećih modnih kuća prije nego što je navršila 23 godine. Umrla je sa samo 26 godina od AIDS-a koji je dobila korištenjem prljave igle zbog svoje ovisnosti o drogama.

Denholm Mitchell Elliott (1922. – 1992.)

Britanski glumac većini publike najbolje poznat po ulozi smušenog profesora Marcusa Brodyja u filmovima o Indiani Jonesu pojavio se u više od 120 filmova. Bio je dobitnik mnogih nagrada za svoj rad, a 1992. umro je od tuberkuloze uzrokovane AIDS-om.

Ofra Haza (1957. - 2000.)

Izraelska pjevačica bila je poznata po svom prodornom glasu i spoju tradicionalne i pop glazbe. Ofra Haza bila je vrlo popularna u Europi do svoje smrti 2000. godine. Umrla je od AIDS-a koji je dobila od  muža, a on ga je dobio transfuzijom krvi.