PRONAĐENI ARHIVSKI MATERIJALI

Kino Mosor izložbom slavi 75 godina

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.02.2010 14:05
  • Objavljeno 24.02.2010 u 12:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Društveni centar Kino Mosor u petak, 26. veljače, u 19 sati otvara javnosti Arhiv Kina Mosor u povodu obljetnice osnutka kina

Arhiv Kina Mosor sastoji se od predmeta nađenih u zgradi Kina i različite dokumentacije iz Arhiva Grada Zagreba, iz fotoalbuma obitelji Balen, Kinematografa Zagreb te zaposlenika kina, njihovih potomaka i građana ovog dijela Donjeg grada.

cfsn

cfsn

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Povijest zgrade Kina u Zvonimirovoj 63 u Zagrebu seže u 30-e godine 20. stoljeća. U Povijesnom arhivu se 1935. spominje kao godina kada je Martin Balen investirao u projekt Kina Union te podnio zahtjev za izgradnju tadašnjem XVI. gradskom građevnom odsjeku. Zgrada koju je podigao bila je kombinirane funkcije: u donjem dijelu nalazila se kinodvorana, dok su iznad nje sagrađeni najamni stanovi za brojnu srednju građansku klasu koja se tih godina doseljavala u Zagreb. Kino je dokaz stupnja razvoja i kulturnih potreba tadašnjih Zagrepčana te govori o osviještenosti građanske klase. Nakon II. svjetskog rata, zakonom o nacionalizaciji, Kino je postalo državna imovina te je ime promijenjeno u Kino Mosor.

Arhiv je rezultat zajedničkih nastojanja osnovne škole S. S. Kranjčević,inicijative stanara četvrti, udruge Pravo na Kvart, udruge Vijećaroditelja osnovne škole S. S.Kranjčević Ziherica te Gradom Zagrebom - Vijećagradske četvrti Donji grad da se napušteni gradski prostor, živ ukolektivnoj memoriji Zagrepčana, vrati njegovim građanima kao prostorjavnog okupljanja te je tako pokrenut Društveni centar Kino Mosor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi