GLAVNA GLUMICA SERIJE 'ZLATNI DVORI'

Katarina Baban: 'Uzalud ti ljepota ako gluma pati'

02.10.2016 u 16:09

Bionic
Reading

Osječka glumica Katarina Baban glavna je zvijezda serije Nove TV, u kojoj je kao djevojka sa slavonskoga sela Ana Galović osvojila brojne obožavatelje. Katarina uživa u svojoj novoj ulozi, a cjelodnevna joj snimanja teško ne padaju jer joj je ekipa na setu, kaže, odlična. S lijepom 28-godišnjom glumicom pričali smo o poslu, ljubavi i novom poslovnom projektu koji je pokrenula - liniji odjeće 'Lilith by Katarina Baban'

Imate li ikakve sličnosti s likom Ane Galović?
Ovo mi je zapravo treća televizijska uloga. Dosad sam igrala u 'Najboljim godinama' te u 'Tajnama', no ova uloga imala je najveći odjek dosad. Slične smo iz dosta razloga, obje smo Slavonke, obožavamo životinje i jako smo radišne. Moji prijatelji me često zezaju da igram samu sebe jer igram malog ženskog 'baju', kako mi u Slavoniji kažemo.

Što ste pomislili kad ste prvi put pročitali scenarij?
Oduševilo me što je radnja smještena u Slavoniju. Lik Ane mi se svidio na prvu zato što nije plaha i nježna, kakvi su većinom glavni ženski likovi, već je poprilično snažna, britka, tvrdoglava. Često kažem za nju da je previše muško za jedno žensko.

Odrasli ste u gradu, biste li se mogli zamisliti na selu?
Teško. Selo donosi određeni mir i laganiji tempo na koji nisam naviknuta. Rodom sam iz Osijeka koji je bio prespor za mene, iako je grad. Oduvijek su me privlačili veliki gradovi baš zbog te užurbanosti i količine ljudi. Odmalena sam na sto strana u isto vrijeme, tako da nikad nemam mira. Mir nalazim u gradskoj vrevi i luđačkom tempu. No moram priznati da si često pomislim kako bi bilo lijepo otići na neko vrijeme na mirnije mjesto. Odabrati neko selo i provesti tamo par dana. Zanima me kako bi to utjecalo na mene.

Matku Knešaureku s kojim ste u seriji ljubavni par, vjenčana ste kuma i najbolja prijateljica. Kako je snimati ljubavne scene i kako vaši partneri na to reagiraju
Imam dojam da ljude najviše zanima upravo ova stvar, to nam je oboma najčešće postavljano pitanje na koje nema jednostavnijeg i točnijeg odgovora od - nikad mi ni s kim nije bilo lakše raditi. Partneri su uz nas u svakom pogledu, shvaćaju da je to dio posla.

Jeste li se na seriji s nekim posebno zbližili?
Jesam. Petra Dugandžić i Petra Kraljev su mi postale posebno drage, družimo se i privatno. Ne snimamo često zajedničke scene, ali zato svako malo naiđe neka u kojoj smo sve tri. E tada stvarno bude veselo jer se uopće ne možemo prestati smijati. Ima puno dragih ljudi, mogla bih zapravo nabrojati cijeli cast. Sa svakom osobom sam ostvarila lijepi odnos i svatko od njih me obraduje kad ga vidim.

Je li televizija najjednostavniji put za razvoj karijere glumca?
Kako kome. Smatram da sve ovisi o tome tko što želi i gdje se vidi. Neki glumci su postali zapaženi isključivo kazališnim ulogama pa su se tek naknadno odlučili za televiziju. No smatram da je televizija najbrža varijanta jer te u kratkom roku upozna jako puno ljudi i često te upravo po televizijskoj ulozi i pamte.


Katarina Baban i Matko Knešaurek su najbolji prijatelji i kumovi

Kako reagirate kada vidite sebe na ekranu? Razmišljate li o tome kako izgledate i jeste li mogli nešto drugačije da napravite?
Joj, svašta mi prolazi kroz glavu, užasno sam kritična prema samoj sebi, ali nisam jedna od onih koji se ne vole pogledati. Smatram da se glumac u ovom formatu mora, barem s vremena na vrijeme, pogledati jer tako najbolje vidiš što si dobro, a što lošije odigrao. Zna se dogoditi da imaš dobar osjećaj tijekom snimanja, a kao finalni proizvod iziđe nešto sasvim deseto.

Što za vas znači ljubav? Jeste li zaljubljive prirode?
Smatram da su ljubav i sreća smisao ovog života. Kažu da novac pokreće svijet, ja volim radije reći da ljubav to čini. Uzalud ti sav novac ako nema ljubavi. I to ne mora nužno biti romantična ljubav, nego ljubav prema bilo čemu i bilo komu.

Čime vas je osvojio dečko Igor?
Ima jedan stih od Danijele Martinović koji kaže: 'Volim da je muško, muško.'

Možete li reći je li vam ljepota u karijeri bila prepreka ili prednost?

Ne smatram se nekom ljepoticom, bez ikakve lažne skromnosti. Nikad se nisam tako doživljavala. Vanjska ljepota je prolazna stvar, bitna je ona izunutra. Isto tako i u glumačkom poslu. Uzalud ti ljepota ako ti gluma pati.

Što je najbolje u godinama u kojima ste sada?

Što bi se reklo, napokon sam se 'zbrojila'. Znam što želim, a što ne želim u životu. Trenutno uživam u miru, koliko god to apsurdno zvučalo s obzirom na trenutni tempo. Smirila sam se uz Igora, imam posao koji obožavam, zdrava sam, imam prekrasne ljude oko sebe i to mi je dosta. Zahvalna sam na svemu i to me čini smirenijom u odnosu na mlađu Katarinu.

Pokrenuli ste liniju odjeće 'Lilith by Katarina Baban'. Noste li svoje modele i kome su oni namijenjeni?

Nosim ih vrlo rado! Namijenjene su djevojkama i ženama koje vole romantiku i vjeruju u bajke. Zvuči smiješno, ali ako si djevojka koja voli pastelne boje, romantične uzorke i krojeve te bajke o princezama, ovo je brand za tebe.

S čime se još bavite kad ne snimate? Što vas veseli i opušta?
Volim s dečkom otići u dobar restoran ili u kino. Ponekad mi je dosta i ušuškati se doma i pogledati neku dobru seriju. Prestala sam izlaziti, mislim da sam se stvarno naizlazila, tako da me to više ne privlači.

Lilith u akciji fotkanja ???? Slikice uskoro! ?????? #lilithbykatarinababan #novatv #zlatnidvori

A photo posted by Lilith by Katarina Baban (@lilithbykatarinababan) on


Katarina je pokrenula vlastitu modnu liniju za žene koje vole romantiku i bajke