OSMI PUTNIK, RADIO AKTIV, REPLICA, ROKOLOMOTIVA, SAKE

Kandidati za nastup na T-Mobile INmusic festivalu (7)

27.05.2011 u 00:00

Bionic
Reading

Na natječaj 'Pošalji video snimku i sviraj na T-Mobile INmusic festivalu' na koji su se do 10. svibnja mogli prijaviti svi zainteresirani izvođači, pristiglo je oko sto prijava i video uradaka iz Hrvatske i inozemstva. Za svog favorita publika će moći glasovati putem crvenog gumba na MAXtv-u u razdoblju od 23.5. do 12.6. te odabrati tri pobjednika natječaja koja će zasvirati na šestom T-Mobile INmusic festivalu. Na tportalu ih predstavljamo u seriji članaka

Band Osmi Putnik osnovan je 7. svibnja 1985. godine u Splitu i to u postavi Zlatan Stipišić, vokal, Davor Gradinski Dado, bas gitara te Nenad Mitrović Mitar, gitara. Nešto kasnije u band dolazi i gitarist Igor Makić te bubnjar Dražen Krolo i u ovoj postavi band ima svoje koncertno krštenje 1. kolovoza 1985. kada nastupaju zajedno sa Zabranjenim pušenjem na splitskim Gripama. Nakon mnogih promjena u sastavu benda, grupa se stavlja u stanje lamentacije, a ratni vihor koji se polako nadvio na bivšim jugoslavenskim prostorima ostavlja Osmi Putnik u zimskom snu koji je potrajao do početka 2002. godine kada se band ponovo reformira i kreće s radom. Bojan Božo Antolić, Davor Dado Gradinski i Mirjan Jovanović Tošo zajedno s novim akvizicijama Dean Clea Brkićem (iz banda Pandora) na mjestu vokala te gitaristom Kristian Krista Barišićem (iz banda Kompleks K) kreću u novu glazbenu avanturu. Materijal za novi album pripremao se pune dvije godine da bi se konačno sredinom 2004. godine započelo sa snimanjem istog. Album 'Živ i ponosan' se snimao i pripremao u Pandora Box studiju pod produkcijskom palicom Deana Clea Brkića, i izlazi sredinom svibnja 2005. godine za Dancing Bear (Hrvatska) te za One Records (Srbija) pritom obilježavajući i dvadeset godina od osnutka banda. Band započinje s brojnim koncertnim aktivnostima, kao i povećom medijskom kampanjom vezanu uz promoviranje novog albuma.

Radio Aktiv

Radio Aktiv je pulski reggae/ska/rock bend okupljen krajem ljeta 2009. godine. Prvotno zamišljen samo kao glazbeni projekt, razvio se u sastav koji je u prvih godinu dana svoga postojanja odsvirao tridesetak koncerata diljem Hrvatske i nastupio na brojnim domaćim festivalima od kojih se mogu istaknuti nastupi na Viva la Pola! 2010 festivalu, MUN festivalu, Art&Music 2010. festivalu, koncert u zagrebačkoj Tvornici s Gustafima te nedavna pobjeda u polufinalu projekta 'Hr demo klub' u organizaciji HRT-a te plasiranje u finale natjecanja. Orijentiran isključivo na autorsku glazbu, socijalne tekstove na hrvatkom jeziku Radio Aktiv je bend koji svojom veselom i plesnom glazbom i ritmovima zabavlja, a svojim tekstovima šalje ozbiljne i socijalno osviještene poruke te time spaja dvije naizgled nespojive stvari. Moglo bi se reći da Radio Aktiv kroz svoje tekstove oslikava svakodnevicu koja nas okružuje te putem glazbe prenosi angažiranu poruku! Nedavno su izdali svoj prvi spot za pjesmu 'Pravda' gdje su, sukladno socijalnoj tematici teksta, pokušali oslikati surovu svakodnevicu. Pjesma je kritizira ljudsku pasivnost te oslikava nekoliko aktualnih problema našeg društva u cjelini.

Replica je osnovana još davne 2000. na jednom svjetioniku. U ovom sastavu su od početka 2006. godine i do dana današnjeg su odradili preko 50 svirki i objavili debut album 'Jeftin trik' s 12 pjesama, 2008. godine za Croatia Records. Uglavnom se koncentriraju na svoje pjesme, ali tu i tamo sviraju i koju obradu uzora, kao što su Pearl Jam, RATM, Stone temple Pilots itd. Najznačajniji nastupi su bili u Boogaloou na Idemo5 festivalu i na Soundinvasionu s nekim zvučnim imenima kao što su Sixpack i Svadbas. Tu su još svirke u Purgeraju, Saxu, Spunku, Routeu 66, Vumfestu u Vrbovcu, Rokajfestu 2007 itd. 2011. godine objavljuju singl 'Sve što je vječno, kratko traje' kojim najavljuju drugi album. Članovi su Domagoj Cifrek - gitara, Ivan Šibenik - vokal/gitara, Branimir Ivančan - bubanj i Majkl Jagunić - bass.

Počeci Rokolomotive sežu u rane devedesete kad Stipe Vidić, Ivan Perić i pokojni Mato Janjić uz pomoć srednjoškolskih kolega s malo više muzičarskog iskustva počinju svirati isključivo autorske skladbe. Glazba koju su stvarali nije izašla iz tog najužeg kruga, dok se Vidić i Perić nisu, nakon godina pauze, 2001. povezali s iskusnim glazbenikom splitske underground scene, basistom Rudolfom Vučemilovićem (ex Rapa Nui, Rumplstinski). Uz asistenciju niza kvalitetnih splitskih bubnjara nekoliko godina vježbaju, stvaraju nove pjesme i 2003. snimaju prvi demo-singl 'Omara Beach' (u remiksu Maka Jovanovića iz sastava Discopath), s kojim na top-listi lokalnog radija KL zauzimaju prvo mjesto. Grupi se 2004. pridružuje bubnjar Ivan Fistanić iz Piska (svirao sa sastavima Krankenhaus, Pelegrin's, Novo nebo, Uši i puši) čime se postava ustaljuje, održavaju se prvi koncerti (Quasimodo Split, Art Caffe Makarska, Gradska kavana Dubrovnik, Minival Kino Pobjeda Zadar itd.) te se stvaraju aranžmani skladbi koji će se naći na albumu prvijencu pop-rock sastava Rokolomotiva.

Sake je grupa iz Pule koja aktivno djeluje od 2001. Grupa izvodi autorsku glazbu te je snimila četiri promo materijala u vlastitoj produkciji. Članovi grupe su Ivana Martinčić (vokal), Andrej Barac (bubnjevi), Jenisej Vinovrški (bass gitara), Jadranko Mićanović (gitara, back vokal) i Semjan Giljanović (gitara, back vokal). Nastupi na festivalima: Viva la Pola, Art & music festival-PU, HGF–Zabok, Heineken music festival–BiH ,Subotički festival-Vojvodina-Srbija, kao pobjednici HGF-a Rock Otočec – Slovenija, RI rock – Rijeka.