NEVJEROJATAN GAF

Kako su HRT i Nova TV 'pokopali' Mirka Miočića?

27.04.2016 u 11:43

Bionic
Reading

Jučer poslijepodne je nekolicina utjecajnih hrvatskih medija, uključujući Hrvatsku radioteleviziju, objavila neistinitu vijest o smrti čuvenog kvizaša Mirka Miočića, javnosti najpoznatijeg lovca u popularnom HTV-ovom kvizu Potjera

Lažnu vijest o smrti Mirka Miočića, koji se nalazi na liječenju u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava, prva je objavila Nova TV u svojim Vijestima u 17 sati. Samo pet minuta nakon toga i HRT je na svojim stranicama objavio tu 'vijest', ne pozivajući se pritom na izvor informacija.

Neistinita informacija o Miočićevoj smrti se munjevito brzo proširila društvenim mrežama i medijima pa su ju tako uskoro objavili i portali Slobodne Dalmacije te DalmacijaNews. U komentarima vijesti stotine ljudi ostavljale su svoje izraze sućuti.

Da stvar bude još gora, bilo je trivijalno lako provjeriti da se radi o netočnoj informaciji, a naročito HRT-u, koji proizvodi 'Potjeru', kviz iz kojeg je bolest privremeno udaljila legendarnog kvizaša. Uz to, dezinformaciju o Miočićevoj smrti promptno je na svom Twitteru demantirala Morana Zibar, jedina lovkinja u 'Potjeri'.


Na krajnju neprofesionalnost novinara koji se nisu udostojali provjeriti dezinformaciju o Miočićevoj smrti reagirao je i Dean Kotiga, još jedan lovac iz 'Potjere', na svojem zidu na Facebooku. 'Ruku na srce, ova današnja izmišljotina o šjor Mirku jedna je od pet najglupljih stvari koje sam doživio u svojih 28 godina', napisao je Kotiga.

I Nova TV i HRT i DalmacijaNews ispričali su se svojim gledateljima odnosno čitateljima, ali unatoč isprici (pri čemu se HRT pokušao izvući na 'tehničku pogrešku', što nema ama baš nikakvog smisla), radi se o nedopustivom gafu, zbog kojeg bi u nekoj uređenoj zemlji letjele glave odgovornih za takav propust.