NAJVIŠE GRLIĆU I JURIĆU

Kako je HAVC podijelio milijune za snimanje filmova?

  • Autor: Velimir Grgić
  • Zadnja izmjena 08.03.2012 08:26
  • Objavljeno 07.03.2012 u 16:00
Vladimir Gojun, Hrvoje Hribar, Ognjen Sviličić, Daniel Šuljić

Vladimir Gojun, Hrvoje Hribar, Ognjen Sviličić, Daniel Šuljić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Podijeljeni su novci za novu hrvatsku filmsku produkciju – pročitajte koje ste filmove sufinancirali kao porezni obveznici

Jedan od najvažnijih dana za sve koji sudjeluju u produkciji hrvatskog filma, kako igranog, tako dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog, duge i kratke forme, jest dan kada Hrvatski audiovizualni centar objavljuje iznose koji će se dodijeliti pojedinim autorima i naslovima.

Taj dan bio je danas, a na press konferenciji održanoj u HAVC-u, Hrvatsko audiovizualno vijeće i njegovo Umjetničko vijeće (Goran Tribuson i Ognjen Sviličić za dugometražni igrani film, Lukas Nola za kratkometražni igrani film, Daniel Šuljić za animirani film, Boris Greiner za eksperimentalni i Vladimir Gojun za dokumentarni film) objavili su listu odabranih, s popisa koji je činio čak 261 prijavljeni projekt.

Od 24 dugometražna igrana filma koji su stigli na natječaj u formi scenarija, ukupno ih je odobreno sedam – šest znanih imena, plus jedan debitantski. 'Ove godine dobro se odjeljivalo od izvrsnog, a ne dobro od lošeg', prokomentirao je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, dodavši i to da je, unatoč sjajnim scenarijima koji su pristigli na natječaj, ove godine zbog smanjenog budžeta dodijeljeno nekoliko stotina tisuća kuna manje nego lani.

No milijuni su se ipak uspjeli podijeliti, ovog puta i po principu pola-pola – tri dugometražna igrana naslova odabrana su po kriteriju predviđenog komercijalnog uspjeha, kao hitovi koji trebaju 'vratiti publiku u kina', a četiri kao naši novi aduti za svjetske festivale. Tako da više ne možemo prigovarati kako 'Hrvati snimaju samo filmove za strane festivale, a ne zato da bi ih netko gledao u našim kinima' – filmska verzija kazališne predstave 'Kauboji' (redatelja Tomislava Mršića, ujedno i jedinog debitanta na popisu), adaptacija Tomićevog 'Čuda u poskokovoj dragi' (Rajko Grlić) i 'Zagonetni dječak' Dražena Žarkovića (najavljen kao 'novi Koko' i 'hrvatski Harry Potter') spadaju u 'komercijalnu kategoriju', dok su arthouse sceni namijenjeni '2 i 2' Zrinka Ogreste, 'urbana drama o obitelji u Zagrebu' nazvana 'Srce Mesara' (Antonio Nuić), 'Kosac' Zvonimira Jurića i 'Mrtve ribe plivaju na leđima', karverovska suvremena drama čija se radnja odvija u Bosni. 'Mrtve ribe' režirat će Kristijan Milić, koji je dobio novčanu potporu i za kratki film 'Soba'.

Najveći iznos (4.200.000 kuna) dobili su Grlić i Jurić, a odmah iza je i Nuić sa 4.100.000 kuna. Debitant će se zadovoljiti sa 2.800.000 kuna.

Poticajna sredstva dobit će i devet dugometražnih te sedam kratkometražnih dokumentaraca, a tu je i jedan dugometražni animirani film, 3D projekt 'Cvrčak i mrvica' Darka Bakliže, kojem je dodijeljeno četiri milijuna kuna. Među kratkom animacijom i ove se godine našao Joško Marušić (480.000 za 'Zašto su došli vlakom'), a tu je i naš ugledni, svjetski poznati strip crtač Danijel Žeželj, koji će za 239.700 kuna moći raditi na kratkom animiranom filmu 'Fibonnacijev kruh'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi