FILMHARMONIJA

Jedinstven doživljaj kultnog filma

07.02.2013 u 13:57

Bionic
Reading

26., 27. i 28. veljače će se u kinu Europa održati filmske projekcije kultnog filma 'Nosferatu' F.W.Murnaua ali na način kako se to činilo kada je film i nastao 1922. godine – uz pratnju orkestra. U ovom slučaju uz pratnju Filharmonijskog orkestra Zagrebačke filharmonije.

Pod simpatičnim nazivom 'Filmharmonija' kreativna ekipa kina Europa je u suradnji sa ravnateljem zagrebačke filharmonije Miljenkom Puljićem, te maestrom Ivom Lipanovićem, koji će dirigirati filharmonijom, dogovorila se za jedinstvenu projekciju kultnog filma 'Nosferatu' snimljenu prema predlošku romana 'Drakula' Brama Stokera. Film 'Nosferatu' snimljen je 1922.g. u režiji F.W. Murnaua. 'Simfonija užasa', kako stoji u podnaslovu filma, neautorizirana je filmska adaptacija popularnijeg pandana 'Dracule' Brama Stokera. S obzirom da producenti nisu dobili prava za snimanje filma prema originalnom romanu, Count Dracula postao je Count Orlock iliti Nosferatu. Iako je priča o prvom i najpoznatijem svjetskom vampiru u Nosferatu ostala ista u glavnim crtama, imena likova promijenjena su, kao i završetak filma. Svakako treba naglasiti da je ekipa kina Europa došla u posjed kopije na 35 mm pa će i sama slika biti visoke kvalitete, najbliža originalu.

Glazbu iz filma skladao je Hans Erdmann sa svrhom orkestralne izvedbe za vrijeme projekcije. Uvijek zanimljiva 'vampirska' tema u koliziji sa konceptom koji interaktivno spaja ove dvije grane umjetnosti, već je prepoznata među publikom diljem Europe, a 'hrabrost' hrvatskih građana pred novim naletom starih vampira 'na čiji se sam spomen ledi krv u žilama' testirat će Zagrebačka filharmonija. Film koji je sniman samo jednom kamerom, koji je, odlukom tamošnjeg suda o kršenju Stokerovih autorskih prava, trebao biti zabranjen i spaljen do i jednog primjerka, čije su originalne partiture dijelom izgubljene pa na temelju ono malo spašenih - rekonstruirane, čija je samo jedna zalutala verzija filma zaslužna za to što ga danas gledamo i uživamo – uistinu zaslužuje napokon dobiti dužno poštovanje.

Na prigodnoj konferenciji za medije ravnatelj filharmonije naglasio je kako je nastup jednog tako velikog orkestra tijekom filmske projekcije i u vrijeme nastanka filma i takvog trenda to bila rijetkost pa je ovo jedinstvena prilika doživjeti film uz ovaj jedinstven nastup zagrebačke filharmonije uz napomenu da je ovo prvi iz serije sličnih događaja jer već traje potraga za originalnim kopijama filmova i notama za slične projekcije.