ASTRO PROFIL

Jarci su polagani, ali ustrajni

15.01.2015 u 09:31

Bionic
Reading

Jarci su ambiciozni i tajnoviti, no postoji nekoliko kvaliteta koje ne mogu sakriti, a sve to piše u zvijezdama

Vlada: od 22. prosinca do 20. siječnja (datumi mogu varirati od godine do godine)
Element:
zemlja
Kvaliteta: kardinalna
Vladar: Saturn
Srodna kuća: deseta
Životinje: divokoza, koza, krokodil, jednorog (mitsko biće)
Biljke: bršljan, maćuhica, bor, jasen, vrba
Metali: olovo, srebro
Drago kamenje: jantar, oniks, granat
Boje: indigo, zelena, smeđa, siva, crna
Zemlje, regije i gradovi: Meksiko, Afganistan, Indija, Srbija, Slovenija, Istra, Oxford, Ciudad de Mexico, Delhi, Beograd


Jarac je znak zemljanog elementa i kardinalne kvalitete kojim vlada Saturn. Isti je planet nekoć smatran i vladarom Vodenjaka, no kad je otkriven, pripisan mu je Uran.

Vladavina ovog znaka počinje kad Sunce dosegne točku od 270 lučnih stupnjeva, a završava kad se ono nađe na 300 stupnjeva ekliptike. Ekliptika je godišnja Sunčeva staza, odnosno projekcija Zemljine revolucije oko Sunca.

U vremenskom smislu, Jarčeva se vladavina poklapa s prvim mjesecom astronomske zime. Kardinalni su znakovi oni koji s kojima počinju godišnja doba. Uz Jarca, kardinalni su znakovi Ovan, Rak i Vaga – početni znakovi proljeća, ljeta i jeseni.

Jarčev grafički simbol nalikuje na kozoroga s ribljim repom. Taj simbol odražava Jarčevu težnju za uspinjanjem u životu, ali i njegovu tajnovitost i sposobnost za skrivanjem od tuđih pogleda uranjanjem u vodu.

Jarac je vladar prvog mjeseca od zimskog solsticija, jer se Sunce tada počinje penjati po ekliptici poslije šest mjeseci spuštanja. Kako se Sunce uspinje, tako i dan postaje dulji nakon polugodišnjeg skraćivanja.

Sukladno polaganom Sunčevom usponu s najniže točke, i ljudi rođeni u znaku Jarca u životu se penju društvenom hijerarhijom, često počinjući od dna. Pritom ih nije strah svladavati vrlo teške prepreke, kao ni ostati sam na uskom vrhuncu koji dosegnu.