RAVERS REUNINON

Izložba party flyera u MSU

13.11.2013 u 09:10

Bionic
Reading

U Muzeju suvremene umjetnosti se u četvrtak 14. studenog otvara izložba party flyera u Hrvatskoj. Izložba će biti otvorena u prizemlju i Ekstenziji MSU u 20 sati uz prigodni DJ program dok je za 18 sati zakazana tribina na temu flyera i grafičkog dizajna.

Ne tako davno, za dobar underground tulum, plesnjak ili party - osim usmenom predajom - moglo se saznati jedino putem flyera. Taj oblikovani komadić papira ne samo da je diktirao gdje ćemo provesti vikend, već i kakvo ćemo mišljenje imati o klubu, DJ-ima i njihovoj glazbi. Nakon punih 19 godina i prve izložbe flyera održane u KIC-u, po prvi puta u Muzeju suvremene umjetnosti, izložba i tribina na temu grafički dizajn party flyera u Hrvatskoj. Iako u svojoj osnovi reklamni letak, party flyer je često iznenadio domišljatošću dizajnerskog rješenja. Takvi primjerci nisu završavali u kantama za smeće, već su imali priliku postati rijetki kolekcionarski primjerci. Pojavom društvenih mreža, fizički nas flyeri sve više napuštaju, tako da već danas nedvojbeno možemo govoriti o eri flyera u nekom prošlom vremenu. Selekcija flyera koja će biti izlažena u Muzeju suvremene umjetnosti, iz privatnih su kolekcija nekoliko hrvatskih rejvera, grafičkih dizajnera i DJ-a, i pokrivaju period od ranih devedesetih do danas.

Irena Ščurić, koja je prije 19 godina priredila prvu takvu izložbu u Hrvatskoj 'Flyer shock 1994', o predstojećoj izložbi flyera kaže: 'Htjela bih spomenuti da smo u doba nastanka prvih partyja/flayera u Hrvatskoj bili u segmentu klupske kulture (multimedija, dizajn, glazba, pa i web komuniciranje (T-com je uveo javnu uslugu interneta u Hrvatskoj 1995. g. no prije je za akademsku zajednicu postojalo SRCE) bili usprkos ratu, zahvaljujući nekoliko zaljubljenika i entuzijasta, ne samo u trendu nego među vodećim unutar klupsko elektroničke scene u svijetu. Ispred nas su tad bili samo Englezi i Nijemci. Nakon prestanka rata počinje jak napad na kompletnu elektroničku scenu pa se sve urušava da bi scenu preuzeli određeni interesni krugovi te sad, dvadeset tri/četiri godine iza, imamo situaciju da nam većinom samo stranci organiziraju uspješne festivale i partyje u Hrvatskoj. Kako industrijska baština ne treba otići u zaborav, jer je ponosni dio naše kulture tako i ova mala niša popularne elektroničke kulture ne bi trebala biti zaboravljena i marginalizirana.'

Grafičko oblikovanje flyera je sastavni element underground techno kulture, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj - jednako kao break-dance, gramofoni i grafiti u hip-hop kulturi. Osim dizajna, koji je oslikavao suvremenost post-moderne na stilski najčišći mogući način, njihov značaj leži i u subverzivnom momentu gdje se kapitalističkom metodom reklamira kultura, i to uglavnom neprofitabilna kultura. Flyeri po svojoj funkciji spadaju u domenu primijenjene umjetnosti, no iznimka su utoliko što za dizajn flyera nitko nikada nije bio adekvatno honoriran. Sa flyerima se nije stvarala umjetnička karijera, niti se flyeriima umjetnici i dizajneri hvale. O flyerima u Hrvatskoj ne postoje publikacije niti web-stranice, čak ni one koje tematiziraju elektronsku glazbu nikada im nisu posvetile ozbiljniji članak. Iz tog razloga, kao i zbog činjenice da su flyeri vrlo često nastajali preko noći, autore flyera je vrlo teško povezati sa njihovim radovima.

Nakon skoro 20 godina, po prvi puta u muzejskom prostoru, održati će se izložba i tribina na temu grafički dizajn party flyer" u Hrvatskoj od početka devedesetih do danas. Oblikovanjem flyera svoje su prve javne korake napravili mnogi, danas renomirani hrvatski konceptualni umjetnici i grafički dizajneri: Bruketa & Žinić, Ruta, Numen, David Maljković, Nieuw NDG, Bojan Matoš, Lina Kovačević i mnogi drugi. Najveći motiv ove izložbe je povezati autore i djela, te etablirati flyer kao specifičan medij vizualnih komunikacija, na razmeđu primijenjene umjetnosti, reklamnog letka, gerila marketinga i DIY (do it yourself) estetike kontra kulture.

Autor izložbe je Višeslav Laboš, producent Branko Kostelnik dok na spomenutoj tribini gostuju Irena Ščurić, Lina Kovačević, Goran BITart, Bojan matoš i Marijan Felver.