U KINIMA: 'IVICA I MARICA: LOVCI NA VJEŠTICE'

Ivica i Marica u besmislenom lovu na publiku

04.02.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Predvidljiva i besmislena akcijska gnjavaža bez atmosfere

Kada je Hollywood u pitanju, sve može postati akcijski spektakl, pa tako i priča o Ivici i Marici, kao što možemo vidjeti u novome filmu 'Ivica i Marica: Lovci na vještice'. S obzirom na to da se ne može očekivati neka umjetnička kvaliteta, pitanje je jedino uspijeva li uradak biti barem zabavna razbibriga.

Očekivano, priča ovoga filma potpuna je besmislica, ali veći problem je nedostatak prave napetosti ili zabave, rezultat slabog scenarija i očajnih likova. Svaki solidan akcijski film funkcionira jer su nam protagonisti zanimljivi, često karizmatični ili jednostavno specifični (ponekad i neovisno o kvaliteti samih glumaca), a kada je u pitanju par, tada je između njega potrebna 'kemija'. Između Ivice i Marice kemije nema, a zasebno su generički likovi bez zanimljivih specifičnosti. Drugim riječima, ništa ih ne razlikuje od sporednih likova, osim što su ubili mnogo vještica. Sukladno tome, sve njihove akcijske akrobacije pojačane brdom besmislenih specijalnih efekata ispadaju potpuna gnjavaža, pogotovo iskusnijim gledateljima. Jeremyju Renneru i Gemmi Arterton ne može se prigovoriti jer ozbiljno odrađuju glumačke zadatke, neovisno o imbecilnosti situacija, i teško da bi itko mogao 'iznuditi' više od ovako plošnih likova.

Iako bi se moglo reći da je redatelj Tommy Wirkola vizualno odradio dobar posao, trud je uzaludan kada je cjelina posve zanemariva. Film se reklamira kao kombinacija horora, akcije i crne komedije, a na kraju ne uspijeva biti solidan u bilo kojem od ta tri žanra. Humor se zasniva na lošim klišejima, horora zapravo nema, zbog nedostatka strašne atmosfere i pretjeranog računalno generiranog masakriranja (je li strašno vidjeti smrt brdo vještica s varijacijom sačmarice?), a akcija se svodi na gomilu pucanja likova za koje ne marimo.

'Ivica i Marica: Lovci na vještice' potpun je promašaj i svojevrsna pljuska ljubiteljima mračne fantazije. Donekle sličan i isto slab film 'Van Helsing' znatno je zanimljivije ostvarenje, što samo po sebi govori o razini kvalitete ovoga uratka čija je jedina pozitivna strana kratko trajanje.