FILM 'GOING CLEAR'

Isplivali šokantni podaci o slavnim scijentolozima

13.04.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Scijentološka crkva već dugi niz godina slovi kao kontroverzna institucija među vjerskim zajednicama i svijetu šoubiznisa. Najnoviji dokumentarac Oscarom nagrađenog redatelja Alexa Gibneyja naslova 'Going Clear: Scientology and the Prison of Belief', otkriva tajne organizacije kroz razgovor s njezinim bivšim članovima na nikad viđen način

Kontroverzni dokumentarac 'Going Clear: Scientology and the Prison of Belief' Alexa Gibneyja utemeljen je na istoimenom bestseleru Lawrencea Wrighta iz 2013. godine. Zbog optužaba osmero bivših pripadnika Scijentološke crkve izrečenih u ovom kontroverznom dokumentarcu, Scijentološka crkva izašla je u javnost oštro opovrgavajući iznešene tvrdnje

Dokumentarac se, između ostalog, bavi i slavnim članovima Scijentološke zajednice - Tomom Cruiseom i John Travoltom. Prema navodima Lawrencea Wrighta, John Travolta je u jednom trenutku želio napustiti scijentologiju, na što je scijentološka zajednica odgovorila stvaranjem takozvanog 'crnog PR paketa' - foldera koji sadrži materijale pogubne za glumčevu karijeru, a koji su otkriveni tijekom privatnih revizorskih sjednica. Travolta je navodno odbio mogućnost snimanja razgovora, no skrivene kamere su ipak snimile razgovor koji je pravovremeno pohranjen i s kojim ga se ucjenjuje.

Tijekom braka s Nicole Kidman, pripadnici Scijentološke crkve primijetili su da Tom Cruise nije uključen u rad zajednice kao nekoć, a navedeni problem se pokušao na svaki način sanirati. Prema filmskim navodima, Cruise je od zajednice zatražio da se prisluškuje telefon Nicole Kidman, što je naposljetku i učinila.

Na otvaranju novog scijentološkog centra u Španjolskoj nazočio je i Cruise koji je tada načuo žalbe zajednice na svoj račun. Scijentološka zajednica od slavnog glumca zahtijevala je pronalazak nove partnerice. Kao potencijalna kandidatkinja za novu partnericu pojavila se mlada pripadnica Scijentološke crkve - Nazanin Boniadi, čiji je izgled zajednica nastojala prilagoditi njegovom ukusu. Veza Nazanin i Cruisea bila je kratka vijeka, a Nazanin je nakon prekida s Cruiseom navodno potpisala sporazum o tajnosti sa zajednicom i nedugo nakon toga postala poznata, između ostalog, po ulogama u TV seriji 'Homeland' i filmu 'Iron Man'.

Scijentološka crkva danas na svjetskoj razini broji 50.000 članova, a bogatstvo u imovini procjenjuje joj se na milijardu dolara.