25 FPS

Invazija eksperimentalnog filma na Zagreb

15.09.2011 u 12:16

Bionic
Reading

Ovogodišnji Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS održat će se od 20. do 25. rujna u Zagrebu, u kinu SC-a

Bilo da ste veliki fanovi eksperimentalnog filma ili ste samo umorni od klasičnih naracija iz hrvatske multipleks distribucije, ovogodišnji 25 FPS ima savršen program za vas – na današnjoj press konferenciji, održanoj u kafiću Teatra &TD, predstavljeni su naslovi koje će Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS u svom sedmom izdanju servirati publici od 20. do 25. rujna, i to za cijenu od 0 kuna po ulaznici – da, svih pet programa eksperimentalnog filma, videa i audiovizualnih performansa besplatno je!

Od prijavljenih 1200 naslova, u program konkurencije uvrštena su 33 rada koja detektiraju aktualne trendove i dostignuća suvremene eksperimentalne produkcije, a u konkurenciji se našao i jedan domaći uradak, 'K14' Zlatka Kopljara. Za Grand Prix se natječu i novi naslovi domaćoj publici poznatih filmaša, poput Petera Millera, Johanna Lurfa i Olega Tchernyja. U novom uratku još jednog čestog festivalskog gosta, filmu 'Stardust' Nicolasa Provosta, zabilježeno je posljednje pojavljivanje pokojnog Dennisa Hoppera, a pored njega, gledat ćemo i ikone kao što su Jack Nicholson i Jon Voight.

U Hrvatskom fokusu pet je recentnih domaćih radova: 'Nogomet' Ane Hušman najnoviji je rad dobitnice nagrade Fujifilm na četvrtom 25 FPS-u ('Ručak', 2008), ujedno njezin treći film u programu festivala; 'Pustara' Ivana Faktora (čiji je 'Autoportret' prikazan u konkurenciji drugog 25 FPS-a), 'The Spectres of Veronica' Dalibora Barića (filmom 'Pain so Light that Appears as Tickle' konkurirao je za Grand Prix šestog 25 FPS-a), 'Violence expérimentale' Vladimira Kanića (njegovu ćemo izložbu 'Proširene fotografije' imati priliku vidjeti u predvorju SC-a za vrijeme festivala) te 'Oio' mladog autora Josipa Šćureca, pokretača filmskog labosa Klubvizije u SC-u.

'Za moje skršeno desno oko'

Osim toga, moći ćete pogledati prvi hrvatski profesionalni stereoskopski 3D film 'Arheo 29' Vladislava Kneževića. 'Arheo 29' za polazište uzima arhivske fotografije iz ilustriranih magazina iz 1929. godine, stvarajući asocijativni, ali i uznemirujući 'filmski žurnal' koji će nam uz 3D tretman biti još stvarniji. Tanja Vrvilo stoji iza selekcije Organon za filmsko oko, u sklopu koje će se prikazati i revolucionarni kratki klasik japanske šezdesetosmaške eksperimentale 'Za moje skršeno desno oko' proslavljenog redatelja Toshija Matsumota – cijeli uradak možete vidjeti na YouTubeu, ali samo na 25 FPS-u moći ćete ga pogledati onako kako su ga nekoć gledali Japanci, tj. onako kako ga i treba gledati – puštenog simultano s tri 16-mm projektora!

Iskustvo je to kojem svakako treba prisustvovati, a kakvih će na festivalu, ispunjenog između ostalog performansima i koncertima za ljubitelje drone, ambient i noise glazbe, biti pregršt. Bacite oko na 25fps.hr za više detalja o programu.