NAGRADNJAČA

I papreno i vatreno u Bijeloj oktavi

16.05.2011 u 16:32

Bionic
Reading

Fantastični niz svjetskih pijanista nastupit će 20. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu Bijele oktave - od Ive Pogorelića do Simona Trpčeskog i od Nikolaja Luganskog do Ollija Mustonena – u finalu recentne sezone Zagrebačke filharmonije zaključit će još jedan vladar klavira - Dezső Ránki! A tportal.hr poklanja dvije ulaznice najbržem čitatelju koji odgovori točno na nagradno pitanje

U Mađarskoj koja ne oskudijeva prvoklasnim pijanistima, drže ga jednim od najboljih. Cijene ga po izvedbama i klasičnog, i romantičkog, ali i modernog repertoara - mnogi bi rekli da puno više od toga nije ni ostalo. Plješću mu u najvećim dvoranama i na najvećim festivalima. Goste ga vodeći orkestri i najbolji dirigenti. U godini u kojoj čitav svijet obilježava 200. obljetnicu rođenja Franza Liszta, Ránki uz Zagrebačku filharmoniju izvodi slavnu parafrazu na srednjovjekovni Dies irae – Ples mrtvih (Totentanz) za klavir i orkestar. Poznavajući ovog velikog pijanista ne trebamo sumnjati da će biti baš kako bi poželio Liszt - virtuozno i dijabolično.

Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će veliki mađarski dirigent Zoltán Peskó, generalni muzički direktor u Deutsche Oper am Rhein, gost dirigent vodećih svjetskih orkestara poput Berlinske i Newyorške filharmonije, a trenutno šef dirigent Panonske filharmonije iz Pečuha. Glazbeni meni na mađarski način započet će s Dvije orkestralne slike, op. 10 mađarskog velemajstora Béle Bartóka, a nakon Liszta dodatno zapapriti suitom iz opere Háry János još jednoga velikog autora - Zoltána Kodályja. Bez sumnje uživat će se u delicijama na mađarski način u petak 20. svibnja u Bijeloj oktavi.

Dvije ulaznice za koncert osvojila je Ivana Sedlanić

Ulaznice se podižu na štandu PRESS u KD Vatroslava Lisinskog, na dan koncerta od 18 do 19:20h, uz predočenje osobne iskaznice.