VODITELJICA 'DOBRO JUTRO, HRVATSKA'

'I nekad u diplomaciji i sad na HTV-u imam isti cilj'

27.03.2016 u 09:33

Bionic
Reading

Od sutra će emisija 'Dobro jutro, Hrvatska' doživjeti promjene, a osim novosti u konceptu emisije, novi su i voditeljski parovi. Među njima je i Ljiljana Vinković koja će sutra u paru s Mirkom Fodorom pozdraviti gledatelje u toj popularnoj HRT-ovoj emisiji. Bivša hrvatska diplomat-konzulica za kulturu, medije i informiranje u SAD-u te konzulica za gospodarske poslove u Kanadi, raduje se što će nakon četiri godine opet biti na malim ekranima. Ovog puta pričala je samo na temu posla, dok smo na privatna pitanja ostali - bez odgovora

Šarmantnoj i uvijek nasmijanoj Ljiljani san iz djetinjstva da postane voditeljica na malim TV ekranima, ostvario se prije 20 godina. Do sada je bila urednica i voditeljica u brojnim različitim emisijama. Gledatelji je pamte po emisijama kao što su 'Dugo toplo ljeto', 'Euromagazin', 'Svircima', 'Svakodnevica', ali i gotovo svim hrvatskim festivalima poput Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova...

Gledali smo vas u raznim vrstama emisija. Koje projekte na HRT-u vam je dosad bilo najteže raditi, a koje najlakše?

Ništa mi nije bilo teško raditi jer sam sve radila sa srcem i svaki mi je posao bio novi izazov. Od spikerskoga, voditeljskog i novinarskog do uredničkog. Osobito mi je bilo lijepo raditi sve naše glazbene emisije, koje smo sami proizvodili na HRT-u, poput emisije 'Svirci moji'. To je zato što me je tradicijska glazba oduvijek zanimala, kao i načini da je što više približimo širem gledateljstvu.

Koliko će vam se sad životni ritam promijeniti s novim poslom. Više ćete živjeti 'u zoru'?
Da, morat ću se rano buditi, ali to mi neće biti problem. Uostalom, za Vijesti na Prvome programu Hrvatskoga radija morala sam se buditi čak u 4 ujutro. Ali zato će mi dan dulje trajati, zar ne? Moj bioritam se lako prilagođuje radnim obvezama. Kad sam, primjerice, radila Vijesti na engleskome jeziku na HTV-u, lijegala sam kasnije, a sad ću se ustajati ranije. Sve je to dio posla.

Pratite li rad, odnosno, emisije konkurentskih televizija?
Vjerna sam Hrvatskoj radioteleviziji, svojoj matičnoj kući, te našemu programu, ali zdravo je pogledati i druge programe. No mi se kao javna televizija ne možemo uspoređivati s drugima. Mislim da imamo zastupljene sve sadržaje koje svaka javna televizija mora imati, od sporta i zabave do dokumentarnoga, dramskog i filmskog programa.

Puno ste putovali i dugo živjeli u inozemstvu. Što biste izdvojili kao prednosti i mane diplomatskoga života?
U inozemstvo sam se uputila jako rano, kao mlada djevojka na početku studija. Potom ponovno poslije stjecanja diplome, a na kraju sam u Sjedinjene Države otputovala zbog imenovanja na diplomatsku dužnost. To je bila posve druga vrsta posla od ovoga koji radim na Hrvatskoj radioteleviziji, ali cilj je bio isti – raditi za svoju zemlju i za njezine građane, za napredak Hrvatske i za to da nam svima bude bolje. Na Prisavlju radim za gledatelje, za sve one divne ljude kojima ulazimo u domove i koji od nas očekuju da im uljepšamo svakodnevicu, ali i da im damo neku korisnu informaciju.

Muškarci u srednjim godinama kupuju kabrio automobile i motore, a žene su sklonije depresijama. Vi ste uvijek nasmijani i zračite pozitivom. Jeste li i ikad imali loše, depresivne dane?
Ono što me oduvijek motiviralo i držalo na površini u lošim danima jest rad te moj posao. Iza mene je duga, dvadesetogodišnja karijera na Hrvatskoj radioteleviziji. Bila sam spikerica, novinarka, voditeljica, urednica… Sad sam ponovno u ulozi voditeljice, ali i urednice. Drago mi je što se na male ekrane vraćam baš s emisijom 'Dobro jutro, Hrvatska', radim u timu s dragim kolegom Mirkom Fodorom i veselim se što ćemo baš na uskrsni ponedjeljak prvi put zajedno s našim gledateljima popiti jutarnju kavicu.