TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Glavna fora u TLZP-u je preoblačenje u drugi spol

15.09.2015 u 13:45

Bionic
Reading

Unatoč popriličnoj količini šunda, serijal 'Tvoje lice zvuči poznato' u svojoj drugoj sezoni ima zabavnih momenata. Većina je tih momenata vezana uz to da se kandidati preoblače i glume različiti spol od vlastitog

Prva sezona zabavnoglazbenog serijala 'Tvoje lice zvuči poznato' na Novoj TV bila je prava senzacija među gledateljstvom. Ostvarujući popularnost koja se mjerila u kategorijama boktemazo, ne mogu nikamo izać a da ljudi ne pričaju o Petrekoviću u štiklama, dosta je svoje popularnosti bazirala i na povremenim kontroverznim potezima, kao što je bila afera s blackfaceom, ali i podosta sitnih poteza u kojima su se neke tjelesne karakteristike oponašanih izvođača prikazivale s malo previše poruge i prezira (primjerice, slijepi Ray Charles prikazan je kao blesavi Ray Charle i slično). U kombinaciji s time da je emisija i inače prepuna šljaštećeg kiča i šunda, da pati od tužnoga sindroma voditeljskih pokušaja duhovitosti zbog kojih je gledateljima neugodno te na kraju s time da se dosta stvari svodi na to da polupoznati estradni besposličari glumataju nekoga drugog pa se onda taj party trick prikazuje kao bogznakakav talent - o showu se dosta pričalo, pozitivno i negativno, a gledanost je rasla i rasla.

Nije zato bilo nikakve sumnje da će TLZP dobiti i drugu sezonu, koja je, eto, počela ove nedjelje na Novoj TV, ovaj put s novim natjecateljima i s malo promijenjenim sastavom žirija, kojemu je sada dodan Branko Đurić Đuro. I već prva epizoda ove superpopularne emisije pokazala je da show ostao ono što i jest jer -  na kraju krajeva - zašto popravljati nešto što, prema izvješćima o gledanosti, ostvaruje više od 40 posto sharea.

Rekoh, show je pokazao da je isto ono što je i bio, ali što je to? To je jedna pomalo (da budemo blagi) šunderska emisija u kojoj su nastupi kandidata utoliko zabavniji ukoliko je uloga koja im je dodijeljena različitija od njih samih. Najbolje prolaze grmalji od dva metra koji moraju glumiti nježne plavuše, nježne plavuše koje imitiraju rockere hrapavog glasa s fudbalerkama i nespretni kuiš-ono frajeri koji se pri oponašanju Madonnina plesa zapravo i ne trude biti ženstveni, nego se ponašaju kao Bad Blue Boysi u štiklama. Drugim riječima, glavna fora i smješnoća TLZP-a jest u preoblačenju i imitiranju drugoga spola. Oni kandidati kojima dopadne oponašanje izvođača istoga spola kao što je i njihov također mogu biti zabavni, ali redovito prolaze lošije.

E, sad, to s preoblačenjem i oponašanjem drugog spola može se učiniti na nekoliko načina. Može se izvesti onako kako je to izveo Saša Lozar u prvoj epizodi druge sezone ovoga showa, koji je izvrsno skinuo Maju Blagdan i njezinu pjesmu 'Sveta ljubav' (vjerojatno je zbog toga i pobijedio, premda kvaliteta nije uvijek jamstvo u ovakvim emisijama), pri oponašanju izvođačice drugoga spola koristeći minimum prenemaganja i glupiranja. Može se to izvesti onako kako je izveo Ivan Šarić, koji je shvatio da sa svojim basom ne može baš dobro glasovno imitirati Anastaciju, ali je zato to učinio stasom i ponašanjem, pretvarajući se u jednu od najljepših drag queens koju sam ikada vidjela, a može se izvesti i onako kako je izveo Dušan Bućan - glupiranjem. Ovo zadnje možda je smiješno, ali je i rubno pristojno prema izvođaču pa i spolu koji imitiraš, a blagom neugodnjaku pridonose i neobazrivi komentari žirija, kao što je bio onaj Branka Đurića: 'Oduvijek sam mislio da je najodvratnija stvar na svijetu kada se muškarac preobuče u ženu, a ti si to dokazao.'

Hrvatsko je društvo konzervativno i vjerojatno je čista iluzija očekivati da u jednom ovakvom showu 'za raju' itko i pomišlja na to da bi se u svim tim preoblačenjima, klauniranjima, imitiranjima i, iznad svega, komentiranjima možda trebalo voditi računa o poštovanju prema raznim spolnim i rodnim skupinama. Jednako kao što nitko ne vidi ništa loše u tome da se kandidate koji imitiraju tamnopute izvođače uredno 'prefarbava' u blackface. No kad je već tako - i kad je glavna fora u showu taj pomalo primitivni ha-ha-vidi-ga-kako-se-migolji-ko-ženska - možda bi se članovi žirija, voditelji i drugi izvođači ipak mogli ugledati u onoga kandidata koji je cijelu to cross-dressing spiku izveo barem s minimumom poštovanja prema izvođačici i spolu koji je oponašao. Jer, na kraju krajeva, u izvedbi Saše Lozara nije bilo nikakvog ruganja ni glupiranja. A dobio je najviše bodova i glasova.