FILMSKE ADAPTACIJE

Gdje su heroine iz stripova?

  • Autor: Lj. S.
  • Zadnja izmjena 28.05.2009 13:22
  • Objavljeno 28.05.2009 u 10:00
kolaž strip junakinje

kolaž strip junakinje

Izvor: tportal.hr / Autor: mannythemovieguy.com/sliceofscifi.com/crimetime.co.uk

Batman, Iron Man i Spider-Man samo su neki od brojnih strip junaka zaživjelih i na filmu, ali žensku im konkurenciju možemo izbrojiti na prste. Iako se nije uvijek radilo o filmskim remek-djelima, stripovske junakinje svakako zaslužuju posebnu pažnju. Prelijepe su, zagonetne, često vrlo seksipilne i opasne, a osim na crtežima, neke od njih oduševile su nas i u filmu

Žene kao glavne junakinje u stripu se pojavljuju četrdesetih godina, koje se smatraju njegovim zlatnim dobom. Tržište je uvidjelo potrebu za junakinjama s kojima se mogu poistovjetiti i djevojke, pa su tako stvorene mnoge kultne stripovske heroine. Budući da film često inspiraciju crpi iz stripa, one su dobile i ljudska obličja. Među prvima na filmu su se pojavile Modesty Blaise i Barbarella, a zatim i brojne druge. Neke su dobrice, neke kradljivice, a treće su osvetnice. Iako se ne radi o najsretnijim filmskim uracima, stripovskim junakinjama nije mjesto na dnu prašnjave ladice, već u rukama nekog novog redatelja. Pogledajmo kako su to radili dosad!

crimetime.co.uk

crimetime.co.uk

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

MODESTY BLAISE
Prema mnogima, najpoznatija među strip junakinjama svakako je Modesty Blaise. Ona ne posjeduje supermoći, već je naizgled obična žena, ali s vrlo neobičnom životnom pričom. Modesty je nastala prema uspomeni njezina tvorca Petera O'Donnella na jednu hrabru djevojčicu koja je sama lutala perzijskim pustinjama. Baš kao njeno, i Modestyino je djetinjstvo protkano traumama, nakon čega kao sedamnaestogodišnjakinja završava u kockarskoj organizaciji kasnije znanoj pod imenom Mreža. Nakon Mreže, Modesty i njezin partner Willie Garvin prelaze u britansku obavještajnu službu gdje praše turove kriminalcima i spretno se obračunavaju s protivnicima. Njezino je oružje kongo - opasna drvena spravica - a ne zazire ni od pištolja. Slavna Modesty doživjela je više filmskih adaptacija, ali nijedna nije uspjela nadmašiti popularnost stripa. Promjene u O'Donnellovom scenariju očito su bile kobne za prvi film iz 1966. u kojem je Modesty igrala Monica Vitti. Film nije postao uspješnica, a za njegovim stopama išao je i drugi, 'My name iz Modesty', koji čak nije išao ni u kino distribuciju.

crimetime.co.uk

crimetime.co.uk

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal
BARBARELLA
Stvorio ju je Jean Claude Forest 1962. godine, a najprije je počela izlaziti u V-Magazineu. Ona je međuplanetarna agentica koja putujući doživljava brojne avanture, bori se protiv zla i nepravde, no njen je posao zasjenjen njenom vrlo seksipilnom pojavom i popratnim užicima koje ova dama prakticira. Lutajući svemirom, Barbarella oblači brojne kostime koji oduzimaju dah, vodi ljubav s raznim muškarcima, svemircima i upoznaje užitke orgazmotrona. Već 1968. godine snimljen je film, a Barbarellu je odglumila nezaboravna Jane Fonda, koja je nakon ove uloge postala planetarno popularan seks simbol. Skidala je odjeću u svakom drugom kadru, ponašala se slobodnije od većine tadašnjih muškaraca, stoga ni ne čudi što je film proglašen najuvrnutijim ostvarenjem godine, a i dužeg vremenskog perioda. Njen lik veže su uz seksualnu revoluciju, emancipaciju žena, a svojim ingenioznim kostimima Barbarella je inspirirala i mnoge dizajnere.

crimetime.co.uk

crimetime.co.uk

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal
WONDER WOMAN
Još jedna stripovska heroina utjelovila je feminističke ideje, a nastala je prije Barbarelle, davne 1941. godine. Ta čudnovata superjunakinja dolazi iz plemena Amazonki, ima nadnaravnu snagu, može letjeti i pričati sa životinjama. Njezin su acessoire neuništive narukvice, laso istine i nevidljivi zrakoplov, a misija joj je u svijet rastrgan mržnjom muškaraca donijeti ljubav, mir i seksualnu jednakost. U tom svijetu ona se pojavljuje u liku svog alter ega Diane Prince. Iako je film najavljivan već godinama, on je još uvijek u fazi snimanja, no sedamdesetih godina je Wonder Woman ipak otvorila oči u ljudskom obličju, u TV seriji gdje ju je glumila Lynda Carter.

crimetime.co.uk

crimetime.co.uk

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal
SUPERGIRL
Ikoni među superjunacima, Supermanu, 1959. godine pridružila se Supergirl, djevojka s identičnim moćima. Ona je jedina preživjela u Argo Cityju nakon eksplozije Kryptona, da bi se zatim pojavila na Zemlji, gdje ju je odgojio njezin rođak Superman. Pravim imenom Kara Zor-El, na Zemlji uzima tajni identitet Linde Lee, pod kojim završava školovanje, a u slobodno vrijeme usavršava svoje supermoći. Budući da je lik bio dosta dobro prihvaćen, osobito među mlađom populacijom, imala je adaptacije u serijama, crtiću i na filmu koji je snimljen 1984. s Helen Slater u glavnoj ulozi.

crimetime.co.uk

crimetime.co.uk

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal
TANK GIRL
Komičan strip u kojemu glavnu ulogu ima ulična heroina nastao je pod velikim utjecajem punk kulture, što se očituje i u crtačkom stilu i u samoj priči. Tank Girl je daleko od superjunakinje, ona je zapuštena djevojka koja živi u tenku, ima diskutabilnu seksualnu orijentaciju, prošlost vezanu uz drogu, a voli i potegnuti iz boce, mijenjati boju kose i ukrašavati tijelo piercevima. Ta strip junakinja nastala je krajem osamdesetih, da bi zbog velike popularnosti bila adaptirana u filmu već 1995. godine. I ponovno, još jedna priča o vrlo posebnom stripu i ispodprosječnom filmskom uratku. Tank Girl glumila je Lori Petty, ali film ni uz jaka glazbena imena poput Bjork i Portishead na soundtracku nije naišao na obožavatelje.

crimetime.co.uk

crimetime.co.uk

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal
BARB WIRE
Na granici dobre i zločeste djevojke ili, bolje rečeno, prava oportunistica još je jedna strip junakinja, njeno ime je Barbara Kopetski, a poznatija je kao Barb Wire. Strip se pojavio 1994, da bi ekranizacija uslijedila već dvije godine kasnije. Ona je vlasnica birtije, vozi motore i živi u Steel Harboru, gradu kojim vlada bezvlađe, kaos i kriminal. Obzirom na svoju sklonost oružju i odlično baratanje njime, da bi otplatila račune za kafić, Barb lovi odbjegle kriminalce i druge nepoćudne likove za novčanu nagradu. Utegnuta je u mini korzet, kožu i lateks, a ne treba ni spominjati da je nevjerojatno seksi. Za takvu pojavu na filmu najlogičniji  izbor bila je Pamela Anderson. Iako nije vrhunsko ostvarenje filmske industrije, Pamelini su obožavatelji došli na svoje.

crimetime.co.uk

crimetime.co.uk

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal
CATWOMAN
Seline Kyle, dobrostojeća stanovnica Ghotam Cityja, baš kao i Bruce Wayne ima svoj tajni identitet – ona je Žena-mačka ili The Cat. Prvi put se upravo pod tim imenom pojavila u stripu 'Batman'. Njegovi autori Bob Cane i Bill Finger tako su stvorili njegov ženski pandan. Različita od drugih zlikovaca, The Cat, kasnije Catwoman, nije apsolutna zlica, jednako kao što nije ni dobrica. Ona je prepredena mačkica kad treba i žestoka suparnica u borbi protiv zla, a katkada se ujedinjuje i s opasnim zločincima. Batman joj zapravo ne može odoljeti, no svaki put mu spretno isklizne iz ruku. Ona nema supermoći, ali zato ima bič, pandže i seksi odijelo. To je bilo dovoljno da lijepa zlica dobije spin off i svoj vlastiti strip serijal. Na malim ekranima Catwoman se pojavljivala od 1966. do 1968, a na filmu najprije 1992. godine u 'Batman se vraća', gdje ju je glumila Michelle Pfeiffer. Izvedba joj je bila toliko dobra da je zasjenila čak i samog Batmana, pa joj je, sukladno tome, bilo ponuđeno da utjelovi Ženu-mačku i u njenom vlastitom filmu, no na kraju je to učinila Halle Berry 2004. godine. Fanovi su malo zamjerili promjenu identiteta u Patience Philips i siromašan te prejednostavan scenarij, no Halle Berry iskupila je sve propuste. Kao Žena-mačka izgleda sjajno!

crimetime.co.uk

crimetime.co.uk

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal
ELECTRA
Electra Franka Millera najprije se pojavila u Daredevilu. Njezino ime i porijeklo očito su inspirirani grčkom mitologijom, a svojoj je junakinji Miller pridružio dobro poznavanje oružja i vještina Dalekog istoka, koji postaju njen glavni adut i prepoznatljivi znak. Osim toga ima i posebnu sposobnost prebacivanja u tuđe umove i manipulaciju njima. U filmu se Electra ponovno najprije pojavljuje u Daredevilu, gdje pogiba pod rukom oceubojice, da bi 2005. uskrsnula u spin offu 'Electra', gdje postaje plaćeni ubojica s još više vještina, koje uključuju upravljanje vremenom. Malo pretjeran, malo previše patetičan, film je podbacio na kino blagajnama.

crimetime.co.uk

crimetime.co.uk

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal
NANCY CALLAHAN
Još jedna Millerova junakinja svakako zaslužuje da je spomenemo. 'Sin City' je koncipiran tako da glavnog junaka zapravo nema, tj. ima ih nekoliko, a Nancy se pojavljuje kao protagonistica u nekoliko epizoda, no i u Rodriguezovom je filmu dobila značajnu ulogu. Kao djevojčicu iz kandža okrutnog sadista spasio ju je John Hartigan, koji ostaje njezina trajna ljubav. Njih dvoje ponovo se nalaze nakon njegova izlaska iz zatvora u mračnom Kadie's baru gdje Nancy, sada već djevojka, radi kao egzotična plesačica. Ponovno zapadaju u nevolju, ponovno se izvuku i na kraju se Hartigan ubije kako bi je zaštitio od odmazde njihovih neprijatelja. Ono što Nancy razlikuje od ostalih spomenutih superdjevojaka  jest činjenica da osim što nema supermoći, nema ni posebnih vještina. No Nancy je za razliku od svih njih postala još popularnija nakon adaptacije stripa u odličnom filmu 'Sin City', u kojem ju je utjelovila prekrasna Jessica Alba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi