SRIJEDA NA HRFF-U

Forenzička estetika i filmovi predvođeni 'Levijatanom'

12.12.2012 u 14:44

Bionic
Reading

Srijedu na HRFF-u otvara promocija knjige 'Mengeleova lubanja: začeci forenzičke estetike', nakon čega slijedi bogat filmski program predvođen dokumentarcem 'Levijatan'

Današnji festivalski program započinje u 18 sati u Galeriji Nova predavanjem i promocijom knjige 'Mengeleova lubanja: začeci forenzičke estetike' uz sudjelovanje koautora knjige Thomasa Keenana. U Jeruzalemu je 1960. održan sudski proces Adolfu Eichmannu i počelo je 'doba svjedoka'. Grupa forenzičara je 1985. otkrila tijelo Josefa Mengelea u Brazilu i time promijenila shvaćanje dokaza u diskursu o ljudskim pravima. U predavanju će se istraživati nastanak objekta u procesuiranju ratnih zločina, uvjeti njegove prezentacije, kao i estetske operacije uključene u dešifriranja 'govora stvari'.

U kinu Europa u 18 sati pak na rasporedu je projekcija filma iz popratnog programa Romi: na rubu u srcu Europe – 'Sloboda' francuskog autora Tonyja Gatlifa. Riječ je o humanoj priči o dugo ignoriranom Porajmosu (romskom holokaustu), a funkcionira kao oštra kritika francuskog zakonodavstva koje kontinuirano diskriminira Rome.

U 20 sati u kinu Europa na rasporedu je kanadski igrani film 'Prodavač' Sébastiena Pilotea, u čijem je središtu prodavač automobila kojem se bliži mirovina. Marcel živi za prodaju i svaki mjesec u posljednjih 16 godina proglašen je 'prodavačem mjeseca'. No iznenadna tragedija promijenit će sve u životu ovog 'prodavača snova'.

U 22 sata program se nastavlja dokumentarcem 'Levijatan' u režiji dvojca Luciena Castaing-Taylora i Verene Paravel. Ovaj film sniman na Sjevernom Atlantiku koji prati komercijalnu industriju ribarenja vjerojatno je najzapaženiji filmski eksperiment 2012. godine.

U Dokukinu KIC pak bit će prikazana dva dokumentarca: u 19 sati Sadašnjost' Thomasa Heisea. Nakon 'Materijala' i 'Sunčevog sistema', koji su bili prikazani na prošlim izdanjima HRFF-a, novi Heiseov film govori o sadašnjosti iz vizure jednog malog krematorija u doba Božića.

U 21 sat u Dokukinu KIC slijedi izraelski dokumentarac 'Zakon na tim područjima’ u režiji Ra'anana Alexandrowicza – riječ je o kronici izraelskog 43-godišnjeg vojnog sustava u okupiranom palestinskom teritoriju Zapadne Obale i pojasa Gaze. Priča se razvija kroz intervjue sa začetnicima spomenutog sustava, vojnim profesionalcima koji su sistem provodili u formativnim godinama. Film je nagrađen nagradom žirija na festivalu u Sundance kao i za najbolji izraelski dokumentarac na festivalu u Jeruzalemu.