ŠAKA PRAVDE

Filmske kung fu šore za pamćenje

05.01.2012 u 16:37

Bionic
Reading

Ljubavni, čast, dužnost i poštenje, uz dozu tragičnog nepravednog događaja te neizbježnu osvetu, karakteristike su radnje borilačkih filmova. Ali ono što nas u tom žanru najviše prikuje za naslonjače ispred malih ekrana ili kino platna je dobra stara borba licem u lice. Popularizacijom istočnjačkih borilačkih vještina u svakodnevnom životu zapadnjaka sredinom sedamdesetih godina, javio se i veliki interes u filmskoj industriji da nam pokaže tehnike kung fu, odnosno borbe golim šakama i na velikom platnu. Iza nas je pola stoljeća u kojem su borilački filmovi punopravni filmski podžarn, a mi smo se prisjetili najboljih kung fu šora u kojoj negativci dobiju ono što ih ide

U zmajevom gnijezdu

Ovu temu započet ćemo s legendom borilačkih filmova, uzorom mnogih klinaca i ne malom broju odraslih muškaraca, Bruceom Leeom. Iako bi ovdje mogli navesti mnogi niz scena u kojem je majstor dokazivao svoje besprijekorne borilačke vještine koje su graničile s umjetničkom formom, naš izbor pao je na film 'U zmajevom gnijezdu' ujedno i prvi kung fu film koji je sponzorstvo našao u samom Hollywoodu. U ovoj priči Leeov protivnik je tajanstveni Han, nekadašnji shaolinski svećenik koji se okrenuo kriminalu. Posljednja borba u dvorani ogledala, u kojoj borilački majstor mora ne samo nadjačati, nego i nadmudriti svojeg protivnika, ušla je u filmsku legendu. U vizualno upečatljivoj sceni i danas gledatelje hipnotiziranima drži očaravajući prikaz jedinstvenog talenta velikog Brucea Leeja.

Magnificent Butcher

Skriveni dragulj u svijetu filma borilačkih vještina je zasigurno Magnificent Butcher, originalnog naziva Lin Shi Rong. On jednostavno ima sve što bi trebao imati takav film. Notu humora karakterističnog za borilački film, dva tragična ubojstva, izgubljene sestre blizanke, sekvence neizostavnog utjerivanja pravde i osvete i ono što je najvažnije iz kadra u kadar prikazivanje nevjerojatnih vještina stare škole kung fu tehnike. Film je temeljen na priči Lama Saia Winga učenika najpoznatijeg kineskog narodnog heroja Wonga Feia Hunga.

U filmu koji je obilježen scena borbe teško je izdvojiti onu najbolju, ali ona koja je zapela za oko svakom filmofilu kung fu filma je dvoboj između dobrog učitelja Wonga i zlog majstora Koa. Pogledajte i uvjerite se sami.

Master of the Flying Guillotine

Stvarno je neshvatljivo kako se netko ne može zaitrigirati blesavom filmskom najavom za još blesaviji film, ali nadasve fascinantno wuxia izdanje napisano, režirano i odglumljen sa strane Jimmya Wanga.'Master of the Flying Guillotine' iz 1976. godine zapravo je sequel Wangovog ranijeg naslova 'One Armed boxer'. Glavni junak ove priče je jednoruki majstor koji na životnom putu mora poraziti naoružanu bandu negativaca, a njegovo izabrano oružje je samo jedna šaka. Ako vas ovaj kratki opis nije zaitrigirao, možda vam oko zapne za otvarajuća scena u kojoj je prikazan turnir sa svim živim borilačkim tehnikama. Utjecaj ovog filma je poprilično velik. Wu Tang Clan je semplirao dijelove soundtracka za svoj album, a Tarantino je naglasio da je to njegov omiljeni kung fu film kojem je odao i počast u Kill Billu. Scena makljaže koja je obilježila ovaj film je borba između Jimmy Wang Yu i Thai Boxer. Pogledajte kako je junak ove priče nadmudrio svog zlog protivnika.




Fist of Legend

Iako je nakon smrti velikana Brucea Leea teško bilo zamisliti njegovog nasljednika, on se pojavio u liku Jeta Lia i spasio cijeli žarn borilačkih filmova. Iza glumca se krije duga karijera tučnjava na filmskom platnu, pa je teško izabrati najbolju šoru. Izbor je pao na filmski naslov 'Fist of Legend' koji je remake Brucevog filma iz 1972. godine 'Fist of Fury' koji se zasniva na prikazu borbe golih ruku jednoj od najbitnijih karakteristika za zlatno doba Kung Fu filma. Za razliku od orginala Li uvodi neke novine poput tehnika kickboxinga, a njegova izvedba toliko je impresivna da su braća Wachowski angažirala njegovog koregorafa Yuen Woo-Pinga za scene borba u Matrixu. Za ovaj film izdvojit ćemo scenu u kojoj Li svojim borilačkim umijećem uspijeva potući cijelu sobu puno napadača.

Drunken Master II

Odabrati najbolju šoru u kojoj Jackie Chan vodi glavnu riječ, isto je kao tražiti iglu u plastu sijena. Nakon dosta razmišljanja izbor je pao na Drunken Master II film koji je izašao polovicom devedesetih godina prošlog stoljeća. Jackie utjelovljuje ikonu kung fu svijeta Wong Fei Hung. U ovom filmskom izdanju on je majstor tzv. pijane tehnike, stilu borbe gdje se vještina pojačava unos pića. Vrhunac filma su scene u kojima Chan hoda preko žara, te mnogi nezaboravni akcijski kadrovi. No kao borbu za pamćenje ostavljamo finalnu šoru u kojoj naš 'pijani majstor' staje na kraj lancu krijumčarenja kineskih dobra koji predvodi korumpirani britanski veleposlanik.

Kill Bill Volume 1

Quentin Tarantino kao klinac bilo je fasciniran filmovima u kojem kung fu majstori vode glavnu riječ jer je njegova saga Kill Bill upravo veliki hommage zlatnom dobu borilačkih filmova. Heriona njegove priče je Uma Thurman koja na svom putu osvete ostavlja krvavi trag iza sebe i još jedno prekriženo ime u crnoj knjižici. Prvi dio priče kulminira zaista krvavom scenom borbe kada joj se na putu ispriječi školarka s mlatilom te cijela vojska japanske mafije, a krv i odsječeni udovi frcaju u krupnim kadrovima.
No scene koje su obilježile ovaj film u kategoriji borilačkog filma su borba s Crazy 88 u kući čaja ili klaustrofobična scena šore u kuhinji s prvom protivnicom. Kada uz sve to dodate tipičan Tarantinov potpis, rezultat je kung fu film s elementima špageti vesterna i ženom u glavnoj ulozi.


Heroj

Priznati kineski redatelj Zhang Yimou snimio je 2002. godine vizualno najupečatljiviji film koji obrađuje temu borilačkih vještina. Nikad prije u povijesti kineske kinematografije nije bilo uloženo toliko novaca u jedan film. Miramax je instantno preuzeo distributerska prava, ali je prikazivanje Heroja na američkom tržištu odgođeno za još dvije godine.
Heroj kao i mnogi kineski filmovi priča priču o ljubavi i poštenju. U deset koraka koji dijele kralja i Bezimenog kojeg glumi Jet Li prostrla se potresna priča o ljubavi, dužnosti i časti, koja prelazi povijesne okvire. Nezaboravne scene borbe na kiši, trčanje po jezeru, bajkoviti prikaz prirode, jarke boje, rezanje vode oštricom mača, i mnogi drugi kadrovi urezali su se u pamćenje svakoga tko je pogledao ovo vizualno remek djelo. Redatelj Zhang Yimou je dva puta bio nominiran za Oscara, a nominaciju za zlatni kipić zaslužio je i sam 'Heroj' i to 2003. godine u kategoriji najboljeg stranog filma.


Ip Man

Film Ip Man iz 2008 godine je polubiografska priča o prvom učitelju kineske borilačke vještine Wing Chun i učitelju Bruca Leea, Yip Manu. Radnja je smještena u gradu Foshan za vrijeme najvećeg azijskog rata koji se odvijao između kineza i japanaca, za vrijeme kojeg su Japanaci napali Pearl Harbour što je bio jedan od glavni uzroka Drugog svjetskog rata. Protagonista kojeg glumi Donnie Yen tijekom cijelog filma karakterizira poštenje što je nešto što često možemo vidjeti u kineskoj kinematografiji, ali i fenomenalne tehnike borilačkih vještina.

Film je zaradio preko 21 milijun američkih dolara iako nije distribuiran u Sjevernoj Americi i većem dijelu europskih zemalja. Redatelj Wilson Yip zasigurno je bio zadovoljan s 12 nominacija na Hong Kong Film Awards od kojih je osvojio nagradu za najbolji film i najbolju koreografiju za akcijski film jer je već dvije godine nakon originala film dobio i svog nasljednika.