SUBOTNJI PROGRAM

Filmska večer Nenada Dizdarevića u kinu Tuškanac

26.09.2013 u 15:14

Bionic
Reading

Ove je subote gost kina Tuškanac poznati bosanskohercegovački filmaš Nenad Dizdarević, redatelj, scenarist, producent i profesor filma

Njegov najznačajniji film, 'Magareće godine' iz 1994., koji će biti prikazan na velikom tuškanačkom platnu, bio je bosanski kandidat za Oscar 1995. te dobitnik više međunarodnih nagrada, među kojima se ističe Zlatna palma na festivalu mediteranskog filma u Valenciji. Suosnivač je sarajevske Akademije likovnih umjetnosti kao i suosnivač Sarajevske filmske akademije na koju je doveo i Belu Tara

Film 'Magareće godine' snimljen je prema najpoznatijem istoimenom dječjem romanu Branka Ćopića, i priča je o djetinjstvu i gimnazijskim danima u Bihaću prije Drugog svjetskog rata.  Glavni lik je pisac koji kao narator (Rade Šerbedžija) prati i komentira prve ljubavi, prva traženja i dokazivanja svojih prava, sve važne događaje u vremenu kada djeca prestaju biti djeca, a nisu još odrasli ljudi.

Film je sniman 1991. pred samo bombardiranje i okupaciju Sarajeva, a Dizdarević ga je dovršio u Parizu. U periodu montaže i postprodukcije filma Dizdarević je snimio i dokumentarac 'Četvrti dio mozga' koji je filmska priča o djeci koja su igrala u filmu 'Magareće godine', a rat ih je raspršio svuda po svijetu. Uz ovaj dokumentarac bit će prikazana i reportaža japanske televizije 'Lost teens' o Dizdarevićevoj potrazi za malim glumcima iz 'Magarećih godina' koji su se raspršili po svijetu, 'Lost teens' prati snimanje 'Četvrtog dijela mozga'.

Program je ostvaren u suradnji s udrugom Bacači sjenki, a filmovi se prikazuje zahvaljujući ljubaznosti gospodina Nenada Dizdarevića, redatelja i producenta.

Više o programu, saznajte na stranici filmski-programi.hr