ČISTA UŽIVANCIJA

Filmovi uz koje ćete misliti da ste na ljetovanju

17.07.2014 u 07:20

Bionic
Reading

Ljeto je već počelo, no mnogi nisu još primirisali moru

Za vrijeme sparnih i vrućih dana, ako se još niste uspjeli dokopati plaže, utjehu je najbolje potražiti u hladu svog doma. Nostalgiju za morem mogli biste nadoknaditi ljetnim filmovima koje vam predlažemo za gledanje. Neke smo izabrali jer se njihova radnja odvija tijekom vrućih ljetnih mjeseci, a neke kako biste mogli odmarati uz opuštajuće (ili uzbudljive kad su 'Ralje' u pitanju) prizore morskih plaža.

Briljantin (1978)
Nema generacije koja nije grešno uživala u ljubavnim strastima tinejdžerskih junaka, Dannyja (John Travolta) i Sandy (Olivia Newton-John), zgražala se nad sitnim spačkama nestašnih srednjoškolaca i naučila napamet glazbene hitove poput 'Summer lovin''. Radnja kultnog 'Briljantina' odvija se za vrijeme školskih praznika u školi Rydell High. Možda je retro, ali ovaj mjuzikl je neodoljivo zabavan.


Pakleni val (1991)
Prije no što je postala slavna kao prva redateljica koja je osvojila Oscar za film 'Narednik James', Kathryn Bigelow snimala je solidne 'tipične muške' filmove, što joj je doduše i danas specijalnost. Jedan od popularnijih bio je 'Pakleni val' o agentu FBI-ja Johnnyju Utahu (Keanu Reeves) koji na tajnom zadatku pokušava uloviti bandu pljačkaša banaka predvođenu karizmatičnim Bodhijem (Patrick Swayze). Pljačkaši su ujedno i strastveni surferi pa se pripremite na adrenalinski udar, ali i užitak u raskošnim nabildanim muškim torzima.

I tvoju mamu također (2001)
Ljepljivo i vlažno meksičko ljeto kao da poziva na erotsko istraživanje. Tako je barem mislio redatelj Alfonso Cuarón kojega je film 'I tvoju mamu također' lansirao među svjetske autorske zvijezde. Priča o dvojici mladića koji se jednog vrućeg dosadnog ljeta zapute na uzbudljivo putovanje sa starijom ljepoticom prema egzotičnoj plaži, namijenjena je starijima od 18 zbog brojnih prizora seksa.



Sedam godina vjernosti
(1955)
Klasik Billyja Wildera 'Sedam godina vjernosti', komedija je s Marylin Monroe u glavnoj ženskoj ulozi. Ona je neodoljivo zavodljiva susjeda biznismena Richarda Shermana (Tom Ewell) koji je tijekom sparnog ljeta ostao sam u gradu, dok su mu žena i djeca na moru… Legendarna scena u kojoj Marylin haljinu zadigne vruć zrak iz podzemne iz ovoga je filma.

Odmor gospodina Hulota (1953)
Još jedan filmski klasik, 'Odmor gospodina Hulota', sjajna je satira na račun turizma francuskog komičara Jacques Tatija. Priča o čudnovatom, šutljivom gospodinu Hulotu koji ljetuje u jednom hotelu u Normandiji, svojim humorom koji se često temelji na slapsticku garantira odličnu zabavu za sve generacije.

Munjeni i zbunjeni (1993)
Kako je izgledao zadnji dan škole u Lee High School negdje u Teksasu 1976. godine? Ne sjećaju se zapravo toga točno ni sami protagonisti ove zabavne priče o odrastanju, filma koji je obilježio cijelu jednu generaciju. Bio je to jedan od prvih filmova danas afirmiranog redatelja Richarda Linklatera, a u njemu se pojavljuju i neka glumačka imena koja će postati velike face: Matthew McConaughey, Ben Affleck, Milla Jovovich…

Učini pravu stvar (1989)
Ljetna vrućina će na užarenom njujorškom asfaltu kulminirati međurasnim sukobom koji je godinama tinjao u pozadini odnosa afroameričke i italoameričke manjine u Brooklynu. Dramu s elementima humora 'Učini pravu stvar' režirao je, napisao i u njoj glumi Spike Lee, jedan od najcjenjenijih američkih autora.

Ralje (1975)
Kultni horor o velikoj bijeloj psini koja tamani kupače u jednom malom turističkom gradu olakšat će vam bol zbog toga što ste umjesto na plaži, zapeli uz televizor. Ralje je režirao Steven Spielberg, a glavne uloge igraju Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss i Lorraine Gray.


Blue Hawaii (1961)
Glazbena romantična komedija čija se radnja odvija na Havajima, a u glavnoj je ulozi raspjevani Elvis Presley. Priča o razvojačenom Chadwicku koji postaje turistički vodič umjesto da se bavi unosnim obiteljskim biznisom, možda i nije nešto, ali neodoljivu atmosferu ovog eskapističkog filma – koja uključuje božanstvene havajske plaže, ljepotice u bikinijima i Elvisa kako pjeva 'Can't Help Falling in Love' – preporučujemo konzumirati uz dobro rashlađeni koktel.


Plaža (2000)
Polugoli Leonardo DiCaprio i tajlandske pješčane plaže – treba li još neki dokaz da je ovo pravi film za ljetni bijeg od stvarnosti. DiCaprio je neumorni svjetski putnik Richard, opsjednut legendarnim otočnim rajem poznatim kao Plaža. Ovu avanturističku dramu Danny Boyle snimio je prema istoimenom romanu Alexa Garlanda.