HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

Film o Vukovaru i koncert čuvenog češkog benda

06.12.2011 u 13:52

Bionic
Reading

Festival filma o ljudskim pravima, 9. Human Rights Film Festival, započeo je jučer u kinu Europa projekcijom filma 'Nasamareni ste!' u prisutnosti autora filma Anthonyja Baxtera

9. HRFF održava se od 5. do 10. prosinca na dvije zagrebačke lokacije - u kinu Europa i Dokukinu Croatia te potom od 12. do 16. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci.

Drugi festivalski dan donosi cjelodnevni program: već od 12 sati u Novinarskom domu održat će se okrugli stol Nacionalnog foruma za prostor. Nacionalni forum za prostor neformalna je javna platforma koja djeluje od 2007. baveći se različitim aspektima prostorne problematike, s temeljnom svrhom zaštite i očuvanja prostora kao jednog od glavnih razvojnih resursa. Spomenuti okrugli stol za temu ima manipulacije poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj.

Posjetitelji koji su sinoć prisustvovali otvaranju festivala i projekciji filma 'Nasamareni ste!' mogu sudjelovati u razgovoru s autorom Anthonyjem Baxterom, koji će se održati u 16 sati u kinu Europa (1. kat).

U isto vrijeme započinje i filmski program: u 16 sati u kinu Europa bit će prikazan film 'Vukovar, poslednji rez' redatelja Janka Baljaka. Spomenuti film je pokušaj da se shvati zbog čega je je baš Vukovar, bogati slavonski gradić koji je slovio za Jugoslaviju u malom, doživio potpunu apokalipsu koju je moguće usporediti sa žrtvom i opsadom Staljingrada.

U 18 sati na rasporedu je dokumentarac 'Ukradena zemlja' u režiji Margarite Martinez i Miguela Salazara. Film se bavi sudbinom naroda Nasa u južnoj Kolumbiji, koji je od vremena španjolskih konkvistadora do današnjih multinacionalki permanentno obespravljivan i izmještan sa svoje zemlje.

Tomboy

Igrani film ‘Tomboy’ francuske redateljice Céline Sciamma na rasporedu je u 20 sati u kinu Europa te donosi priču desetogodišnje djevojčice Laure koja se igrom slučaja u novoj sredini među svojim vršnjacima počinje predstavljati kao dječak. U društvu prijatelja ona je Mikael, a kod kuće u krugu obitelji ostaje Laure.

Filmski program u utorak završava u 22 sata projekcijom igranog filma 'Bolest spavanja' njemačkog autora Ulricha Köhlera, o ljubavi prema Africi. Njemački doktor-humanitarac nakon godina života izvan Europe više se ne želi vratiti 'doma' na Sjever, jer se tamo više ne može uklopiti. Obuzela ga je neka čudna duševna groznica i liječnik će napraviti sve - pak čak izmisliti i epidemiju - samo da ostane u Africi.

U klubu Močvara od 21.30 sati nastupit će čuveni češki bend The Plastic People Of The Universe. Legendardni britanski dramski pisac Tom Stoppard nazvao ih je ‘bendom koji je srušio komunizam u Čehoslovačkoj’. Potaknut njihovim učestalim hapšenjima od strane represivnog policijskog aparata Vaclav Havel je u siječnju 1977. sa skupinom intelektualaca sastavio jednu od najpoznatijih peticija za ljudska prava ‘Povelju 77’ koja se smatra neformalnim začetkom pokreta koji se pretvorio u Baršunastu revoluciju. Koncert je organiziran u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke, a ulaz je besplatan.

Uza sve navedeno, svi posjetitelji u kinu Europa tijekom trajanja festivala mogu sudjelovati u Apelmaniji, kampanji Amnesty Internationala Hrvatska te napisati apel za pet slučajeva kršenja ljudskih prava diljem svijeta i na taj način iskazati solidarnost te pokušati utjecati na vlasti da spriječe kršenje prava pojedinaca ili skupina.

Kompletan filmski i veći dio popratnog programa Human Rights Film Festivala je besplatan. Human Rights Film Festival održava se u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture URK

The Plastic People Of The Universe: Jsem absolutni vule