PONEDJELJAK NA HRFF-u

Film o Hannah Arendt i diskusija o Romima u Europi

10.12.2012 u 10:53

Bionic
Reading

Ponedjeljak će na Human Rights Film Festivalu otvoriti diskusija 'Romi u Europi', nakon čega slijedi bogat filmski program i koncert Kálmána Balogha & Gipsy Cimbalom Banda za sam kraj

Treći dan Human Rights Film Festivala započinje diskusijom 'Romi u Europi' u 17 sati u KIC-u, a njome se nastojipotaknuti rasprava o pravima Roma, kao i njihovoj poziciji na marginama Europe. O toj problematici govorit će cijenjeni njemački novinar i autor brojnih knjiga Norbert Mappes-Niediek, Rob Kushen, predsjednik Europskog centra za prava Roma i posebni savjetnik predsjednika Mreža fondacija Otvoreno društvo, Adem Ademi, programski koordinator u tajništvu Desetljeća za uključivanje Roma, te Duško Kostić, aktivist romske udruge Luna

Filmski program počinje od 18 sati projekcijom novog dokumentarca poljskog redatelja Marcela Lozinskog – ‘Tonia i njena djeca’ film je u kojem autor prati dvoje odraslih ljudi, brata i sestru čija je sudbina obilježena ideološkim odabirima njihovih roditelja. Naime njihova je majka 1949. uhićena jer je kao komunistica navodno bila američki špijun, a oni su poslani u dječje domove. Ovaj film donosi njihova intimna iskustva i pokušaj da razumiju i prihvate majčine odluke.

Redatelj Claude Lanzmann najpoznatiji je po svojem devetosatnom dokumentarcu 'Shoah' kojim je promijenio način na koji je svijet promatrao Holokaust. Velik dio snimljenog materijala Lanzmann je izostavio iz 'Shoaha', uključujući kompletan intervju s Janom Karskim, vođom poljskog pokreta otpora koji je putovao u Washington da bi informirao tadašnjeg predsjednika SAD-a Roosevelta o započetom genocidu kojem je svjedočio. 'Izvještaj Karskog' je dokumentarac sačinjen od spomenutog intervjua koji je Lanzmann snimio 1978. Ove je godine Barack Obama posthumno Jana Karskog odlikovao najvišim civilnim američkim ordenom, Predsjedničkom medaljom za slobodu.

'Hannah Arendt'

U 20 sati slijedi igrani film ‘Hannah Arendt’ u režiji Margarethe von Trotta, biografski film koji se bavi dijelom života najutjecajnije političke filozofkinje 20. stoljeća. Van Trotta je snimila film o periodu između 1960. i 1963, u kojem ta američka filozofkinja njemačko-židovskog podrijetla odlazi u Jeruzalem da bi za redakciju New Yorkera pratila suđenje Adolfu Eichmannu, jednom od glavnih organizatora Holokausta.

U 22.15 sati na rasporedu su dva dokumentarca: 'Sjećanja na jutro' redatelja José Luisa Guerína te potom 'L’ Après-midi près du tombeau de Falconetti' u režiji Olega Tchernyja.

Filmski program završava projekcijom u 23.15 sati, dokumentarcem 'Sadašnjost' njemačkog autora Thomasa Heisea. Nakon 'Materijala' i 'Sunčevog sistema', HRFF donosi Heiseov treći film koji o sadašnjosti govori iz vizure jednog malog krematorija u doba Božića.

Za sam kraj večeri predviđen je koncert Kálmána Balogha & Gipsy Cimbalom Banda uz posebnog gosta, Lajka Felixa, a održat će se u klubu Močvara. Kálmán Balogh je vodeći mađarski muzičar cimbala koji potječe iz slavne dinastije mađarskih romskih glazbenika, a zajedno s Gypsy Cimbalom Bandom stvara svježe zvukove mađarske romske glazbe. Postava uključuje cimbal, dvije violine, bas, gitaru i trubu. Svim posjetiteljima predstavit će se uz cijenjenog mađarskog kompozitora i glazbenika Lajka Félixa koji svira varijacije muzičkih stilova: tradicionalnu gudačku glazbu panonske ravnice, romsku glazbu, folk, klasiku, rock, blues, jazz te improvizacije. Na koncertima pak najčešće svira violinu.


Ulaz na kompletan festivalski program je besplatan.

'Izvještaj Karskog'