RAZORILI TVORNICU

Fantastičan prvi nastup Anselmovog Downa u Zagrebu

26.06.2013 u 09:40

Bionic
Reading

Veličanstven premijerni nastup u uzavreloj Tvornici sinoć je održao kultni Down predvođen frontmenom Pantere Philom Anselmom

Nakon adrenalinski nabijenog nastupa thrash veterana Slayer, Tvornica kulture bila je poprištem 'must be' koncerta za sve one koji cijene moćan gitaristički zvuk izvan žanrovskih granica

Budući da ova američka super metal grupa nije često u Europi, a kako im je ovo dugoočekivani prvi nastup u Hrvatskoj, 25. lipnja u kalendarima mnogih štovatelja dobrih live svirki bio označen kao dan za druženje s bendom Down.

Od njihovih početaka ranih 90-ih, kada je jedan od najkarizmatičnijih (ali i najosporavanijih) frontmena svih vremena Phil Anselmo iz Pantere udružio snage sa svojim prijateljima i kolegama u projektu Down, ovi sludge/stoner metal heroji, kako ih katkad kritičari nazivaju, uživaju kultni status ne samo među metal fanovima.

Čim je kročio na pozornicu, Phillip 'Phil' Hansen Anselmo koji je uspio pronaći novu životnu snagu (a iza njega je dugogodišnja borba s ovisnosti, nekoliko overdosea i operacija kralježnice) euforično je pozdravljen kako i dolikuje jednom od najvećih metal ikona.

'Hello Croatia! We are Down from New Orleans, Louisiana!' rekao je Phil, a svoj su žestoki nastup otvorili s Eyes of The South, a potom su nastavili furioznom tempom: Witchtripper, Something On My Side, Lifer, Lysergic Funeral Procession, Pillars of Eternity, New Orleans Is a Dying Whore, Temptation's Wings, Losing All, Underneath Everything, Hail the Leaf, Stone the Crow i Bury Me in Smoke.

Downov brutalan i 'prljav' zvuk, moćan i žestok, natopljen južnjačkom blues ostavštinom i blacksabbathovskim naslijeđem kojim savršeno vrludaju Anselmo i družina, slušatelja u trenutku može uvući u svoj mračni vrtlog.

Je li tajna u tom bespoštednom pomalo arhaičnom gitarističkom zvuku bez puno filozofije i brutalno iskrenom pristupu, ne znamo, ali jedno je sigurno: Down su uživo opako dobri!

Anselmo koji za nekoliko dana slavi 45. rođendan, na pozornici ne izgleda puno drukčije od Far Beyond Driven doba kada je bio na vrhuncu slave s Panterom (taj album je debitirao na prvom mjestu Billboarda kao najekstremniji metal uradak u povijesti). Odlično raspoložen Phil neprestano je komunicirao s publikom, a u jednom trenutku, ponesen toplim prijemom hrvatskih fanova na koncertu koji je u jednom trenutku zbilja podsjetio na jedan veliki tulum, osmislio i pjesmu Croatian Fan Base. Uvijek spreman na zezanciju, Anselmo je jedan grudnjak koji je doletio iz publike dao bubnjaru Jimmyju Boweru koji ga je bez puno razmišljanja stavio i do kraja koncerta svirao s njime. Sjetio se Phil i metal kolega koji nažalost više nisu među živima - Dimebaga Darrella iz Pantere i Jeffa Hannemana iz Slayera - te im sinoć također odao počast.

Genijalan gitaristički dvojac Pepper Keenan (Corrosion of Conformity)/Kirk Windstein (Crowbar) i bubnjar Jimmy Bower (Eyehategod) koji je sinoć funkcionirao besprijekorno, u kombinaciji s Anselmovim zbilja impresivnim vokalnim mogućnostima, razorili su Tvornicu svojom mračnom i moćnom glazbenom vizijom te definitivno priredili glazbeni doživljaj za pamćenje.

Ovo je bez sumnje bio jedan od onih koncerata o kojem će se još dugo pričati, a vjerujemo da ćemo se opet naći na nekoj od budućih tour lista Downa s obzirom na nevjerojatno ozračje sinoć u Tvornici.