ALTERNATIVNA PLAYLISTA

Evo naših prijedloga za glazbu na gay vjenčanjima

12.08.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Elton John postao je dobri duh svjetske gay zajednice, ali mora li baš svaka homo fešta biti ozvučena njegovim skladbama? Predlažemo nešto drugačiju playlistu za hrvatska gay vjenčanja

Zagrebački matičari dobili su 'sjajnu' ideju – u pozadini vjenčanja istospolnih parova svirat će Elton John! Ne znamo točno o kojim se skladbama radi, ali s ciljem razbijanja klišeja koji britansku glazbenu legendu stavlja u poziciju dežurnog glazbenika gay populacije, predlažemo nešto drugačiji soundtrack. Primjerice:

GIROURARD I TREMBLAY
Prvi gay brak u povijesti sklopljen je 1972. u Kanadi, a sretni mladi par činili su Michel Girouard (27) i Regeant Tremblay (25), pjevač i TV voditelj. Krajem iste godine, dvojac je svoj brak proslavio izdavanjem glazbenog albuma 'Le Couple', s kabaretskim obradama klasika Jacquesa Brela i Edith Piaf.


DUSTY SPRINGFIELD
Britanska pop pjevačica, jedna od najvećih ikona baladnih šezdesetih, plavuša koja je slamala srca muškaraca, ali samo u njihovoj mašti – u stvarnosti, bila je lezbijka u vezi s novinarkama, glumicama i glazbenicama svoje ere, iako je svoju spolnost skrivala od javnosti strahujući da će joj coming out uništiti karijeru. Strah i frustracija odveli su je u alkohol, drogu i samoranjavanje. Što zavrtjeti na gay vjenčanju? Ovo zvuči idealno:


RUFUS WAINWRIGHT
Svoje iskustvo coming outa pred roditeljima nazvao je noćnom morom, ali to je bilo kada je imao 18 – proslavljeni kantautor i kompozitor danas je 40-godišnjak. Prije dvije godine se u New Yorku oženio za svog zaručnika, a ujedno i izdao svoj 'naj pop' i 'naj dance' album 'Out Of The Games', inspiriran Eltonom Johnom, Bowiejem i grupom Queen. Pjesma 'Welcome To The Ball' savršena je za zagrijavanje svatovske večere dok uzvanici tek sjedaju oko stolova i upoznaju se s nepoznatom rodbinom.


R.E.M.
Gle ti to, sve one lijepe ljubavne pjesme koje je kroz svoju dugu i plodnu karijeru otpjevao Michael Stipe možda i nisu bile napisane ženama! Doduše, Stipe se još 1995. otvoreno etiketirao kao 'queer', što je u njegovu slučaju sinonim za biseksualnost iako je godinama bio u vezi s muškarcem. Pa kad gay vjenčanja već ne mogu u crkvu, ovaj klasik benda zvuči kao prigodni soundtrack


BLOC PARTY
Crnac u indie bendu bio je atrakcija sam po sebi, a svoje rock and roll sklonosti morao je skrivati od turbokatoličkih roditelja iz Nigerije. Stoga nije čudno da je godinama isto tako skrivao i svoje seksualno opredjeljenje. No sada kada svi znamo da je Kele Okereke iz Bloc Party gay... pa, ništa se nije promijenilo, osim što su neki shvatili da pjesma 'I Still Remember' govori o privlačnosti između dva muškarca.


VAMPIRE WEEKEND I DISCOVERY

Rostam Batmanglij, producent, klavijaturist, gitarist i pomoćni vokal Vampire Weekenda, s oduševljenjem je pjevao 'Diplomat's Song', dancehall epopeju o vezi dva mlada muškarca u osamdesetima, a kada je svijetu otkrio da je gay, sa svojim electro projektom Discovery snimio je i 'I Wanna Be Your Boyfriend', koju osobno opisuje kao 'gay pop pjesmu'. Tulum može početi!


QUEEN
OK, ovo je praktički isti klišej kao i Elton John, ali hej – dobri stari Freddie Mercury odjeven kao žena pjeva o slobodi? Za vrhunac svadbe, slušati najglasnije!


JUDAS PRIEST
Rob Halford
najpoznatiji je gay metalac prije svega po tome što je bio prvi koji je priznao da crna koža i zakovice nisu samo mačo, nego su i gay na kvadrat. Agresivni mačizam je, kažu, češće 'homo friendly' od falseta, a Rob je naoružan s oboje! Za svako 'hedbengersko' vjenčanje.


FAITH NO MORE
Ne mislite valjda da je Halford jedini homoseksualac u svijetu žestokog rocka. Roddy Bottum, čovjek idealnog prezimena za posao, klavijaturist je grupe Faith No More; iz ormara je izišao 1993., a upravo je on zaslužan za veliki hit grupe 'Be Aggressive'. Nabrijani tinejdžeri privučeni naslovom nisu imali pojma da pjesma slavi oralni seks između dva muškarca.


SIGUR ROS
Svatovi dolaze svome kraju, janjetina je pojedena, a rakija popijena... Za kraj tuluma, fajruntu se približite čarobnim zvukovima Islanda. Jonsi Birgisson iz post rock ikona Sigur Ros nekoliko je pjesama posvetio svome dečku, a jedna od njih je i 'Sinking Friendship' – znamo, baš i nije prikladna za vjenčanje, ali nemojte nikome reći da govori o kraju jedne sretne gay veze...