DANI LUX FILMA

Europski filmovi na poklon europskom Zagrebu

19.06.2013 u 13:06

Bionic
Reading

Zagreb će u EU ući i s malom besplatnom revijom europskog filma, u organizaciji nagrade LUX, filmskog priznanja koje posljednjih šest godina dodjeljuje Europski parlament

Na press konferenciji jutros održanoj u prostorijama zagrebačkog KIC-a, gdje će se održati i prvi hrvatski Dani LUX filma, predstavljen je program potonje manifestacije, četiri dana duge revije europskih drama nagrađenih priznanjem LUX, filmskom nagradom koju za promicanje 'europskih vrijednosti' dodjeljuju članovi parlamenta EU-a.

Nakon prvog srpnja i Hrvatska će, kao punopravna članica Unije, moći svojim filmskim ostvarenjima sudjelovati u natjecanju za priznanje, a koje uracima iz država članica omogućuje veliku distribuciju i uspješno preskakanje jezičnih barijera – naime, 2012. izabrana su čak tri najbolja naslova, prevedena na 23 jezika te prikazana po cijelom Starom kontinentu.


Prikazivanje tih, ali i drugih naslova (njih ukupno šest) započet će 27. lipnja hrvatskom premijerom francuskog filma 'Dobro došli' (r: Philippe Lioret) te velikim okruglim stolom o položaju hrvatske produkcije u europskom kontekstu. Na njemu će uz Doris Pack, predsjednicu Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, sudjelovati i predstavnici domaće produkcije, Antonio Nuić, Rajko Grlić, Zdenka Gold i Nikica Gilić (moderator).

U petak, 28. lipnja, prikazat će se 'Na rubu raja' Fatiha Akina i 'Lornina šutnja' Jeana-Pierrea i Luca Dardennea, a u subotu, 29. lipnja, uz reprizu filma 'Dobrodošli', na programu su 'Snjegovi Kilimandžara' Roberta Guediguana te 'Strankinja' redateljice Feo Aladag

Sve to završava u nedjelju, 30. lipnja, projekcijom prošlogodišnjeg dobitnika LUX-a, talijanske drame 'Shun li i pjesnik', u kojem pjesnika iz naslova glumi Rade Šerbedžija, a samo zatvaranje proći će u znaku proglašenja finalista za nagradu LUX 2013., koji će tada biti izabrani na festivalu u Karlovym Varyima.