Joke

'En vente dans ce monde de merde'

  • Autor: D.Jagatić
  • Zadnja izmjena 30.09.2010 09:44
  • Objavljeno 30.09.2010 u 09:40
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na novom albumu francuske grupe Joke osjeti se svih 15 godina iskustva, znanje stečeno na prethodnih sedam albuma te sva strast kojom izvode svoju energičnu mješavinu hip hopa s balkanskim ritmovima u spoju s drugim glazbenim žanrovima i sjajno nabijanim bras dionicama uz niz gostiju s Balkana i iz Afrike
Svaki bolji poznavatelj hip hop scene na Balkanu, kao i drugih glazbenih žanrova, s osmjehom na licu može razaznati koliko su muzike upili ovi nabrijani Francuzi s ovih prostora te stvorili odličan album koji doslovce pršti energijom. Tako se razaznaje i Eyesburn, ST!lness, Beogradski sindikat, Frenkie, Edo, ali opet taman u tolikoj mjeri da su sačuvali svoj glazbeni izraz.


14 pjesama koje pršte energijom i angažiranim tekstovima, koje možda, ne poznajete li francuski jezik, ne razumijete, ali će vam kroz samu snagu izgovaranja pjesama odmah postati jasno da ne pjevaju o ljubavnim problemima, već o nizu egzistencijalnih, socijalnih i političkih dilema i životnih prepreka. Naime, sam naziv albuma 'En vente dans ce monde de merde' znači 'na prodaju u ovom usranom svijetu', a na naslovnici obnažena trudnica s gas maskom na glavi već na prvi pogled jasno daje do znanja da je riječ o angažiranim glazbenicima koji se među antiglobalističkim ustanicima osjećaju kao kod kuće.

Svakako je važan podatak da su pjesme za album nastajale tijekom njihovih gostovanja u ovim krajevima, ali i druženja s glazbenicima iz ovih krajeva pa je pravo zadovoljstvo stoga čuti da na albumu gostuje Yuri iz ST!lnessa, Chakka iz srpskog Zion Crewa, Uroš iz slovenskog Red Five Point Stara, Nenad iz zagrebačkog Antenata, a tu je i suradnja s mostarskom grupom Vuneny te afričkim reperima Wendlamita Koukom (Afrika Slam – Burkina Faso), Djamilom iz Alžira itd.

Jednako je zanimljiv podatak da oni svi pjevaju na svojim jezicima koji se isprepleću s francuskim u nadahnutim vokalnim bravurama frontmena Jokea Lidla Karismatika. Jednako je jasno da njihov adut leži u živim nastupima, što ne umanjuje ovaj album, već služi kao dobar uvod u Joke uživo.

Ukratko, odlična mješavina hip hopa i drugih glazbenih žanrova sa sjajno ukomponiranim balkanskim motivima za sve ljubitelje dobre brijačine koji nisu ovisni o američkim West side & East side klanovima i r'n'b baladama, već su spremni zajedno s Jokeom dignuti šaku u zrak, lupiti nogom o pod i zaplesati angažirani društveni ples preživljavanja u ovom 'usranom svijetu'.

Ocjena: 9/10
Izdavač: samizdat/Menart

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi