6 DOKUMENTARACA I PREDAVANJE

Dokumentarni utorak na 11. HRFF-u

10.12.2013 u 13:50

Bionic
Reading

Utorak na Human Rights Film Festivalu započinje u 15 sati u dvorani Müller kina Europa,projekcijom filma 'Nasljeđe' Andreja Saharova grčkog autora Kostasa Argyrosa. Film je to koji kroz primjere iz Mađarske, Austrije, Belgije i Francuske govori što je danas ostalo od ideja ovog velikog borca za slobodu govora, po kojemu je Europski parlament nazvao godišnju nagradu za unaprjeđenje ljudskih prava i demokratskih sloboda

U 16 sati u kinu Europa bit će prikazan dokumentarac 'Više od meda' švicarskog autora Markusa Imhoofa, koji nas uvodi u fascinantan svijet pčela i to kroz mala obiteljska pčelarska gospodarstva i industrijske farme. Porazan je podatak da su u posljednjih 15 godina kolonije pčela desetkovane diljem svijeta, a da je 50 do 90% lokalnih pčela nestalo – epidemija se širi i dalje od košnice do košnice diljem planeta. Više od meda nagrađen je bavarskom, njemačkom i švicarskom filmskom nagradom za najbolji dokumentarac 2013.

Foršpan filma 'Više od meda'

U 18.15 sati bit će prikazan film 'Čistači' grčkog autora Konstantinosa Georgousisa – riječ je o dokumentarnom zapisu naglog uspona neonacističke grčke stranke usred tamošnjih gorućih ekonomskih problema i ekstremne nazeposlenosti. Naime – grčka stranka 'Zlatna zora' na prošlogodišnjim je izborima od potpune anonimnosti došla do sedam posto birača i čak 18 zastupnika u parlamentu. Ovaj film funkcionira danas kao dokazni materijal protiv članova stranke na sudovima. Projekciji filma nazočit će autor Georgousis te će nakon iste održati Q&A s posjetiteljima.

Redatelj Rithy Panh kroz dokumentarac 'Slika koja nedostaje' koji će biti prikazan u 19 sati u kinu Europa kroz svojevrsnu kroniku njegova djetinjstva pod režimom zloglasnog Pola Pota zapravo ukazuje na problem filmske prezentacije negativnih događaja iz povijesti. U ovom filmskom prikazu on se odlučuje za makete i minijaturne figurice od terakote da bi minuciozno rekonstruirao sjećanja na vlastito djetinjstvo u eri Crvenih Kmera, izmjenjujući ih s propagandnim found footageom. Film je osvojo nagradu Un Certain Regard za režiju na filmskom festivalu u Cannesu 2013. Zatim će biti prikazan kratkometražani dokumentarni film Portugalca Miguela Gomesa (autora izuzetno hvaljenog i višestruko nagrađenog igranog filma 'Tabu'), 'Iskupljenje'.

Foršpan filma 'Slika koja nedostaje'

Riječ je o svojevrsnom epistolarnom filmu, čija duhovita poanta - kao svojevrsni kratki sastavak na temu 'Politika u Europi danas' - spada u vrhunce filmske 2013. Filmski program završava projekcijom filma 'Manakamana' u 21 sat, u režiji autorskog dvojca Pacha Veleza i Stephanie Spray. Riječ je o dokumentarcu koji prati skupinu hodočasnika na njihovu putovanju u čuveni hram Manakamana u Nepalu. Nakon prošlogodišnjeg Levijatana, ovo je novi zapaženi filmski eksperiment harvardskog Sensory Ethography Laba, a na festivalu u Locarnu autori su nagrađeni Zlatnim leopardom za najboljeg suvremenog redatelja.

Foršpan filma 'Manakamana'

Od popratnog programa danas u 17 sati u dvorani Müller će se održati predavanje Paula Hockenosa – 'Njemačka revolucija čiste struje'. Hockenos je berlinski teoretičar i novinar koji aktivno radi u Njemačkoj i Srednjoj Europi od 1989. Među brojnim temama, bavio se slomom komunizma, jugoslavenskim ratovima i transformacijom EU više od dva desetljeća.

Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

303188,303469,302857,301059