U TUŠKANCU

Dani Slovenskog filmskog arhiva u Zagrebu

23.10.2013 u 09:11

Bionic
Reading

U zagrebačkom kinu Tuškanac, od 28. do 31. listopada, održat će se Dani Slovenskog filmskog arhiva

Budući da je u razdoblju do 1990., u suradnji s filmskim poduzećima i autorima iz drugih republika bivše Jugoslavije, snimljen niz filmova koji čine važan dio hrvatske filmske baštine, Hrvatska kinoteka pokrenula je zajednički projekt restauracije tih filmova sa susjednim arhivima. Već u prvoj godini krenulo se sa Slovenskim filmskim arhivom, koji je od samog početka bezrezervno podržavao ovu inicijativu i tako je 2012. dovršen projekt digitalne restauracije dugometražnog igranog filma 'Crne ptice' hrvatskog autora Eduarda Galića, nastalog u produkciji Viba filma iz Ljubljane.

Povodom završetka ovog projekta dvije kinotečne institucije organiziraju i prigodne filmske programe: nakon Dana Hrvatske kinoteke u Ljubljani, održanih u travnju, u kino Tuškanac stižu Dani Slovenskog filmskog arhiva u Zagrebu, kako bi se osim zajedničkog rada na restauraciji, prezentirali još neviđeni ili zaboravljeni dijelovi vlastite, dijelom zajedničke, sačuvane filmske baštine.

Gledatelji će tako u Zagrebu moći pogledati Galićeve restaurirane 'Crne ptice', kao i dugometražne filmove 'Kekec' (1951.) i 'Tvrđava nasilnika' (1967.) te niz kratkih uradaka, među kojima su i naslovi koje su u Sloveniji snimale hrvatske, talijanske i austrijske producentske kuće prije 1940. godine.