TRAŽI SE NOVI ORGANIZATOR

Dana će biti iako HAVC nije dao novac

20.02.2014 u 15:27

Bionic
Reading

Na konferenciji za novinare predstavljeni su organizacijski i programski ciljevi novokonstituiranog Vijeća Dana hrvatskog filma pa smo usput porazgovarali o budućnosti festivala s programskim koordinatorom Davorom Šišmanovićem i predsjednicom Vijeća Dianom Nenadić

Dani hrvatskog filma održat će se u Studentskom centru od 22. do 27. travnja iako organizatori festivala još uvijek ne znaju s koliko novca raspolažu. 'Dana će u svakom slučaju biti. Kakva će biti njihova produkcijska lakoća ili težina, ovisi o sredstvima. Nije službeno objavljeno ni koliko će nam Grad dati, tako da zasad ne znamo puno o novčanoj strani. No ne damo se smetati', rekao nam je Davor Šišmanović

I dok će Grad sigurno dati određenu količinu novca, HAVC-ova blagajna još je zaključana za Dane. 'Sredstva predviđena za ovogodišnje Dane hrvatskog filma HAVC nije dodijelio nikome. Pravila igre su ustanovljena, no glupo je da sredstava za ovu godinu, kad je već određeno gdje će se, kad i kako Dani održati, ostanu u bunkeru. Sredstva su predviđena, a nisu dodijeljena. Zašto se sad kad je sve riješeno, ta sredstva ne bi naprosto oslobodila za ovogodišnju organizaciju? No to je još uvijek u fazi pregovora', dodao je Šišmanović.


Davor Šišmanović

Upit vezan uz financije HAVC-u je poslalo i novo konstituirano Vijeće Dana hrvatskog filma. 'Vijeće DHF smatra važnim održati kontinuitet festivala te je stoga uputilo Programskom vijeću HAVC-a dvije molbe: da Studentskom centru iziđe u susret posredovanjem u posudbi paketa Digital Cinema kojom se, uz superviziju Rezolucije d.o.o., već koriste pojedini hrvatski festivali te da još jednom razmotri mogućnost financijske potpore festivalu od strane HAVC-a s pozicije inače predviđene za sufinanciranje DHF', rekla nam je predsjednica Vijeća Diana Nenadić objasnivši i prve korake Vijeća.

'Napisan je i potpisan novi statut te ćemo najkasnije do 1. ožujka objaviti natječaj za organizatora novog festivala. Natječaj će imati rok 45 dana, a rezultati će biti objavljeni posljednjeg dana ovogodišnjeg festivala. Tada ćemo objaviti u kojem prostoru će se održati sljedeći Dani, tko će ih organizirati i u kojem terminu. Natječajem će biti određene točne i precizne propozicije', objasnila nam je Nenadić.


Diana Nenadić

Podalje Vijeća, Diana Nenadić izrazila je osobno nezadovoljstvo zbog cijelog cirkusa nastalog oko Dana hrvatskog filma. 'Ne razumijem zašto se sredstva koja HAVC daje za Dane kontinuirano smanjuju, a da se pritom o njihovom konceptu, načinu organizaciji i svrsi uopće ne raspravlja tamo gdje bi se trebalo raspravljati. Primjerice, 2007. komisija za film Ministarstva kulture odobrila je organizatorima 200 tisuća kuna, a prošle godine su sredstva pala na 140 tisuća kuna. U isto su vrijeme sredstva većini festivala rasla, i to nekima mahnito', rekla je Nenadić dodavši:

'Ako su se time kažnjavali aktualne organizatore Dana hrvatskog filma, u redu je, premda se time kažnjava i sam festival. To može biti u redu dvije godine, ali ne i šest. Oni koji su smanjivali sredstva, znali su zašto ih smanjuju, pa su trebali pokrenuti raspravu o tome što ovoj manifestaciji nedostaje i kakva bi trebala biti, te onda donositi odluke.'


Ivan Pajić

Što se tiče samih Dana, održat će se u Studentskom centru od 22. do 27. travnja, atrenutačno traje proces selektiranja filmova. U selekciji su glumica Gordana Gadžić, filmski kritičar Željko Luketić i režiser Zvonimir Rumboldt. Prijavljena su 232 filma: 51 igrani film, 58 dokumentarnih, 29 animiranih, 29 eksperimentalnih, 34 namjenska i 31 glazbeni spot.

Popratni program činit će 'Mala Pula', filmovi koji su bili prošle godine na Pulskom festivalu, program u sjećanje na Ladislavu Galeti, scenaristička radionica Palunko, predstavljanja knjiga i razne tribine, potom problemska rasprava radnog naslova 'Je li Treći program HTV-a zamjena za Kinoteku'. Tu su i noći Dana hrvatskog filma te video-bar gdje će se moći pogledati svi prijavljeni filmovi, uvršteni ili ne. Tu će biti i program posvećen dobitniku Oktavijana', predstavio nam je Šišmanović popratni program dodavši:

'Dani hrvatskog filma su mjesto gdje se u jednom koncentriranom vremenu može pogledati sve što je prošle godine proizvela hrvatska kinematografija, uključujući konkurenciju i one koji nisu ušli u konkurenciju te filmove s Pule i to besplatno.'