SEJO SEXON

'Da nisam roker, bio bih psihijatar i liječio budale'

20.06.2015 u 11:37

Bionic
Reading

Gitarist i osnivač prve postave punk-rock grupe Zabranjeno pušenje, Davor Sučić, umjetničkog imena Sejo Sexon, uoči večerašnjeg koncerta na krovu MSU-a govori o filmu 'Pišonja i Žuga' koji uskoro počinju snimati, New primitives pokretu i očinstvu

'O koncertu u MSU-u mogu reći da smo vrlo ponosni jer ćemo se njime priključiti grupi bendova kao što su Beatlesi, U2 i Plavi orkestar koji su svirali na krovu. Radujemo se što će publika ako joj bude dosadan naš repertoar, moći uživati u lijepom pogledu. Samo se nadamo da nitko neće odozgo skočiti zbog te ljepote (smijeh). Svirat ćemo nešto starih, ponešto novih pjesama, nekoliko ekskluzivnih noviteta s albuma 'Radovi na cesti' kao i naš novi singl 'Tri kile, tri godine', kaže Sejo Sexon, lider Zabranjenog pušenja.

Glazbenik dodaje da često ni oni sami ne znaju što će na kojem koncertu izvesti i što će zapravo prirediti publici.
'Bend smo koji nema set listu i koji prije svega nastoji sebe razveseliti i zabaviti pa onda i našu publiku. Ovisi o trenutku koje ćemo pjesme svirati', izjavio je. Da nije postao glazbenik, kaže, bio bi psihijatar i liječio budale.

Kad se danas osvrne na New primitives (novi primitivci), kulturni pokret koji je nastao u Sarajevu 1980-ih godina u kojem je, među ostalim, bilo i Zabranjeno pušenje, kaže da im je u to vrijeme to bio 'dobar piar'. New primitives pokret ih je, kaže, izdvojio iz gomile bendova i projekata koji su se u to doba pojavljivali na sceni.

'To je bio tada neki naš pečat, imidž. U to vrijeme je New primitives bio dobro svjedočanstvo i 'dokumentarac' koji će danas onima koji istražuju povijest umjetnosti i glazbe, vjerojatno biti vrlo zanimljiv', ističe.

Roker prati rad mlađih generacija glazbenika, a među njima vidi i moguće 'nasljednike' Zabranjenog pušenja.
'Nekako su nam najsličniji Hladno pivo, Dubioza Kolektiv, TBF... takva vrsta bendova s gustom naracijom, s puno strofa i teksta. Drago mi je što su uspjeli jer je to stil koji nije radiofoničan. Radijski urednici, čini mi se, izbjegavaju bendove u kojima ima puno politike, teksta, poruke', rekao je Sejo.

Uskoro Zabranjeno pušenje kreće sa snimanjem filma o 'Pišonji i Žugi' u Sarajevu, s mješovitom sarajevsko-zagrebačko-beogradskom glumačkom postavom u kojoj se ističe Emir Hadžihafizbegović.
 
'Film će biti dobar, bombastičan, megahit, blockbuster, nominiran za sve nagrade, a neće dobiti ni jednu zato što nemamo dovoljno para da podmitimo nekoga. Šalim se, bit će to film o Sarajevu, mali igrani dokumentarac, naš poklon publici koja nas je sve ove godine bodrila', otkrio je glazbenik.

Ovog ljeta pokušat će iskoristiti svaki dan da bude sa svojom obitelji, na moru.
'Sva sreća da su karte prema Dubrovniku pojeftinile, tako da ću s Pelješca lako moći na dogovorene koncerte, ali i brčkati se i odmarati svoj napaćeni organizam', kaže u svom zafrkantskom stilu.

Priznaje da su mu se očinstvom život i prioriteti posve promijenili. Sejo iz prvog braka ima 16-godišnju kćer Tesu koja živi s mamom u Sarajevu, a s fotografkinjom Sašom Midžor Sučić ima 11-godišnjeg sina Vitu i petogodišnju kćer Noru.

'Vrlo je važno kako provedeš vrijeme s djecom. Ja pokušavam svoju djecu naučiti da budu što god hoće, bave se onime što god žele u životu, ali da je važno da ne budu šupci', rekao je. Zanima ih glazba i slušaju pjesme Zabranjenog pušenja.

'Po njima možeš znati koja ti je pjesma hit, koja nije. Ako ti djeca pjevaju pjesmu, onda je sigurno da će ona imati prolaz i kod odraslih', tvrdi Sejo. On je kao klinac, rekao je kroz smijeh, bio grozno dijete.


Bosanskohercegovački glazbenik sa zagrebačkom adresom deset godina je braku sa Sašom 


Sa Sašom ima dvoje djece, sina Vitu i kćer Noru