INTERVJU: AMARANTHE

Da, metal može zvučati i ovako!

17.12.2014 u 11:42

Bionic
Reading

Amaranthe, švedsko-danski melodic metalci, nedavno su objavili treći album 'Massive Addictive' što je bila sjajna prigoda da o novom materijalu popričamo s gitaristom benda Olofom Mörckom

Amaranthe, osnovani 2008. godine, poznati su po svom neobičnom zvukukoji kombinira po mnogima nespojivo: zarazne dance/pop melodije s melodic power/death metalom!

Na aktualnom albumu s kojeg su već skinuti singlovi 'Drop Dead Cynical' i 'Trinity' prvi put je growl vokalista Andreasa 'Andyja' Solveströma zamijenio Henrik Englund (Scarpoint). 

Evo što nam je otkrio gitarist benda Amaranthe, Olaf Mörck o novom albumu!
 
Neko vrijeme radili ste pod imenom Avalanche, da bi ste ga promijenili u Amaranthe. Što se dogodilo?

Imali smo jako puno problema oko prava na ime Avalanche jer nas je jedan Šveđanin tužio zbog korištenja tog imena. Pokušali smo se nagoditi s njime, ali ni nakon velikih napora to nije uspjelo. Nije želio odustati od tog imena iako njegov bend tog imena nije održao ni jedan koncert niti je išta objavio. Stoga smo se odllučili za ime Amaranthe koje mi je već neko vrijeme bilo u glavi.

Je li katkad vašoj pjevačici Elize Ryd teško biti jedina žena u bendu?
Najbolje bi bilo kad bi na to pitanje mogla odgovoriti sama Elize, ali iz moje perspektive mi se čini da joj je možda najteže kad smo na turneji u busu. Čini mi se da muškarci to nekako lakše podnose. No Elize je s nama više od pet godina, pa mislim da se već naviknula. Zanimljivo je da svoj glas zagrijava prije nastupa govoreći, a ne pjevajući.

Amaranthe ima zapravo tri pjevača, što je zbilja neobično. Kako se to dogodilo?
To se nekako posložilo samo po sebi. Elize i Andy su prvo bili gostujući članovi, a zatim se ta vokalna kombinacija savršeno posložila na pjesmi 'Leave Everything Behind'. Sve je kliknulo! Odmah smo se dosjetili da bi bilo sjajno da takvu postavu zadržimo zauvijek nakon što su uslijedili odlični komentari kad smo postavili prve pjesme na MySpace.

Kako se opuštate kad niste na turneji? Kako uspijevate ostati 'normalni'?
Uvijek nastojimo odvojiti mrvicu vremena za bijeg iz busa kad smo na turneji. Kad ste izolirani u tom busu, ponekad vam se čini da su mali problemi ogromni. Zato je potrebno maknuti se iz tog izoliranog svijeta koji vam se čini kao nekakav stakleni balon. Upoznao sam ljude koji nisu izlazili iz busa tijekom cijele turneje i koji su ostali u tom nekom svom filmu i pitali se: 'Čekajte, pa mi nismo imali nikakve stvarne probleme, zar ne?'

Jeste li zadovoljni reakcijama na vaš album 'Massive Addictive'?
O da, vrlo! Tek sam nedavno poslušao album od početka do kraja i doživio sam ga iz sasvim drukčijeg kuta. Kad mjesecima radite na albumu, sve to drukčije vidite. I bio sam zbilja oduševljen s 'Massive Adicitive' od početka do kraja.

Imate vjernu bazu fanova. Kakav je vaš odnos s njima?

Imamo jako odane obožavatelje koji nas prate na svakom nastupu. Neki od njih su vidjeli gomilu naših koncerata.

Nastupali ste u Hrvatskoj 2011. s bendom HammerFall. Kakve dojmove imate s tog gostovanja?
Jako mi se svidjela Hrvatska i volio bih je detaljnije upoznati. Kad smo nastupali u Zagrebu, moj prijatelj koji živi tamo i diplomirao je povijest pokazao nam je gradske znamenitosti. Bilo je to vrlo lijepo iskustvo. Obilasci znamenitosti su sjajna stvar da se opustite kad ste na turneji, naravno ako imate vremena za takvo što.