ZDENKO FRANJIĆ 'SLUŠAJ NAJGLASNIJE'

Čovjek čije je ime sinonim za domaću nezavisnu scenu

  • Autor: D.Jagatić
  • Zadnja izmjena 03.04.2011 08:27
  • Objavljeno 03.04.2011 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prvi je nezavisni izdavač na ovim prostorima. Prvi je objavio albume Majki, Overflowa, Bambi Molestersa, Satana Panonskog, Goribora, Damira Avdića, The Humpersa… Prvi je samostalno u 20 godina objavio preko 300 albuma. Prvi je objavio kompilacijski dvd sa 260 izvođača i 50 sati muzike. Prvi je pokrenu nezavisnu nakladu knjiga 'Bratstvo duša'. Prvi je, 1987. godine rekao 'Bombardiranje New Yorka' i složio legendarnu kompilaciju. Prvi je izdavač s ovih prostora čija se izdanja s etikete 'Slušaj najglasnije' redovito emitiraju i recenziraju na sveučilištu Stanford. A kada je netko prvi u svemu, onda mu barem možemo iskazati poštovanje!

Roker, freak, Lutajući DJ Zdena, član Babilonaca, nekadašnji pjevač grupe Loši dečki, prodavač CD-a, izdavač, nakladnik… Zdenko Franjić je legenda grada Zagreba i šire okolice koja se prostire dokle god ima ušiju žednih dobre, nezavisne, alternativne glazbe. U izdavaštvo se upustio relativno kasno. Sa svojih 30-ak godina i staža odrađenog po klubovima i ulicama hrvatske metropole, Franjić je jednostavno shvatio da je potreban netko tko će objaviti sve te albume sjajnih mladih rock bendova koje ne zanimaju velike diskografske kuće. Bilo je to krajem 80-ih godina prošlog stoljeća kada je Zdenko odlučio postati diskograf te je svoju malu, skromnu etiketu nazvao 'Slušaj najglasnije', a s vremenom će postati i 'Listen Loudest' iz jednostavnog razloga što je postala meka za međunarodne underground bendove. Jedno od prvih izdanja bila je upravo kompilacija neobičnog naziva 'Bombradiranje New Yorka'. Na njoj su se tako prvi put predstavili široj javnosti ili, bolje reći, probranoj rock publici sklonoj alternativnom zvuku i ponajprije nezavisnom izdavaštvu - Satan Panonski, Messeschmitt, Majke, Machine Gun i Kaotične duše. Malo potom, a upravo zbog te kompilacije, eksplodirala je garažna scena. Majke su postale veliki bend, Satan Panonski najkontroverznija ličnost undergronuda, Messerchmitt najhvaljeniji garažni bend u Hrvatskoj i okolici, a vinkovačka scena leglo dobrog, čistokrvnog rock'n'rolla.


Ubrzo su krenuli i samostalni albumi svih bendova koji su se pojavili na ovoj kompilaciji i koja je do današnjeg dana doživjela čak 14 izdanja od kojih posljednje, '14. Bombardiranje New Yorka' sadrži čak 260 izvođača iz cijelog svijeta i preko 50 sati muzike u Mp3 formatu na DVD-u. Istovremeno, paralelno s rastom etikete 'Slušaj najglasnije' te njegovim utjecajem na izdavaštvo, kao i utjecajem njegovih izvođača na samu scenu, ne raste prikladno i prihod Zdenka Franjića jer je on u potpunosti odlučio biti nezavisan. Kako od zakonskih obaveza vezanih uz izdavaštvo, tako i od profita. Naime, odlučio je da nikada neće registrirati svoju etiketu jer to zahtjeva komplicirano knjigovodstvo i zavisnost od svega i svakoga. Ovako je on u potpunosti nezavisan, a s porezom i financijskom policijom nikada nije i nikada neće imati problema jer se, zapravo, sve temelji na volonterskom radu ili, bolje reći, njegovu hobiju.

I tako je etiketa 'Slušaj najglasnije' rasla iz dana u dan, iz godine u godinu, te s vremenom prešla granice tadašnje Jugoslavije pa i Europe. Danas u svojem katalogu Zdenko ima albume izvođača iz Chicaga, Istanbula, Bora, Seattlea, Novosibirska, Banja Luke, Tucsona, Londona, Buenos Airesa, Jeruzalema, New Yorka, Beograda… Pod etiketom 'Listen Loudest' izašao je 1990. godine i prvi album kalifornijske garage punk grupe The Humpers koji su svoja posljednja tri albuma objavili za prestižnu etiketu Epitaph, dok je upravo prvi album 'My Machine', koji je objavio Franjić, postao tražena roba širom svijeta. Istovremeno, širenjem etikete i sve bogatijim katalogom izvođača porasla je i potražnja nekih radiopostaja širom svijeta za njegova izdanja. Između ostalih, Zdenko je u stalnom kontaktu s radio postajom na sveučilištu Stanford u Kaliforniji, koja redovito prati što je novo izašlo na etiketi 'Listen Loudest', pišu recenzije i što je najvažnije, emitiraju muziku koju je prvi otkrio Zdenko Franjić. Upravo zbog svega nabrojanog, Nino i Jadranko Pongrac su 2005. godine snimili dokumentarni film o Zdenku Franjiću pod nazivom 'Oči u magli'.


Posljednjih desetak godina Franjić se okušao i kao nakladnik te je etiketi 'Slušaj najlgasnije' dodao i nakladničku 'Bratstvo duša'. Po sličnom receptu kao i u slučaju albuma, Franjić je krenuo s romanima svojih prijatelja rokera čije je albume ionako već objavio pa je stoga, a zadovoljan tekstovima njihovih pjesama, objavio i njihove romane ili knjige pjesama. Tako se u 'Bratstvu duša' nalaze knjige pjesama Satana Panonskog, Aleksandra Stojkovića i roman Pitija iz Goribora, Damira Avdića, Loua Profe… Svakako valja spomenuti da je i Franjić pjesnik pa je, kad već ima svoju nakladničku kuću, i sebi objavio zbirku pjesama. Kako je svojim pionirskim potezom u nezavisnom izdavaštvu Franjić udario temelje novoj hrvatskoj diskografiji (iz koje se naknadno izrodila današnja diskografska elita kao što su Dancing bear, Dallas Records, Aquarius Records, menart…), tako je za očekivati i da će možda na polju nakladništva možda upravo 'Bratstvo duša' biti jedan novi smjer kojim će krenuti neki novi nakladnici. Osim toga, Zdenko u posljednje vrijeme razmišlja i o stripu.

Danas 53-godišnjeg Zdenka najčešće možete sresti na brojnim rock koncertima, i to ne samo kao gosta, već i u ulozi samozatajnog prodavača CD-a do kojih možete doći i robnom razmjenom. Ovisi što mu je u tom trenutku potrebno, iako ne treba zanemariti moć i utjecaj novca. Klub Močvara 12. travnja slavi 12 godina i tim je povodom jednu večer u cijelosti posvetio Zdenku Franjiću u sklopu programa 'Turbina – Turbo tribina'. Večer je naslovljena 'Slušaj najglasnije: U početku bijaše Zdenko Franjić'. Osim što ćete mu i sami moći postavljati pitanja, njegovom će liku i djelu svjedočiti Lada Furlan Zaborac iz grupe Bambi Molesters, Goran Bare, Damir Avdić, dok će Franjić recitirati svoju poeziju, a sve započinje pravim, čistokrvnim nezavisnim dokumentarnim filmom Dražena Karakaša - Klita 'O čemu se tu radi?'. Dakako, Franjić se pojavljuje u jednoj od ključnih uloga. Da je kojim slučajem George W. Bush bio prisutan u trenutku kada je Zdena izjavio da pokreće nezavisnu etiketu 'Slušaj najglasnije', sigurno bi već tada izjavio: 'Nakon ovoga, svijet više neće biti isti'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!