ZVIJEZDA VEČERI

Clooneyjev 'zlatni govor' za Amal i stradale u Parizu

12.01.2015 u 10:22

Bionic
Reading

Govor za dodijeljenu nagradu za životno djelo poznati glumac, redatelj i humanitarac posvetio je svim velikanima filma, svojoj supruzi Amal, onima koji su platili životom za slobodu govora i svima onima koji su za tu istu slobodu marširali diljem Europe i svijeta

Na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnog globusa bilo je i šala na račun dosad nedodirljivih poput one na račun Georgea Clooneyja i njegove supruge Amal, no pripremljeni glumac i redatelj znao je taj škakljiv moment okrenuti u svoju korist i pritom podići cijelu dvoranu na noge.

Naime, 53-godišnji holivudski miljenik sinoć je dobio nagradu za životno djelo, no otrovna strelica raspoloženih voditeljica Tine Fey i Amy Poehler nije ga zobišla.

'George Clooney ove je godine oženio Amal Alamuddin. Amal je odvjetnica koja se bavi ljudskim pravima. Radila je na slučaju Enron, bila je savjetnica Kofija Annana u Siriji i izabrana je u tročlanu UN-ovu komisiju koja istražuje ratne zločinu u pojasu Gaze. Ipak, večeras, njezin suprug dobiva nagradu za životno djelo', poručile su komičarke Clooneyju koji se nije dao smesti te održao govor bez puno zahvala i patetičnog ganuća već s porukom koja je okupljene podigla na noge. 'Uvijek mi je zabavno na ovom mjestu družiti se sa starim prijateljima koje dugo nisam vidio, a sad kad su mnogi od njih bili hakirani, ovo je ujedno i odlična je prilika da se vidimo lice u lice i ispričamo za sve loše što smo rekli jedni o drugima protekle godine', započeo je Clooney u istom stilu i nastavio.

'Ako ste večeras u ovoj dvorani, onda živite svoj san i osjećate se kao pobjednik. Ne sjećam se svih nagrada koje je Lauren Bacall dobila u svom životu, ali se vrlo dobro sjećam nekih njezinih nezaboravnih filmskih rečenica koje će ostati dio filmske povijesti, kao i onih Robina Williamsa kojeg nećemo pamtiti kako je otišao s ovog svijeta, već zato što je jednom mladim ljudima poručio 'Carpe Diem, iskoristite dan! Učinite svoj život nezaboravnim! To su oni filmski trenuci koje nitko nikad neće zaboraviti, pa ni ja!' poručio je raspoloženi Clooney čiju je pažnju na pozornici te večeri imala i supruga Amal.


Priznao je kako je ženu poput nje čekao cijeli svoj život. 'Iza mene je uspješna godina jer lijepo je imati pored sebe osobu koju istinski volite, a još je ljepše kad je pronađete nakon duge potrage. Moja je trajala pune 53 godine. Ne znam koja nas je to alkemija i sudbina spojila, ali vrlo dobro znam, Amal, da ne mogu biti ponosniji što sam tvoj suprug', rječit je bio Clooney o ljubavi i supruzi na iznenađenje mnogih.

Završne riječi u govoru poznatog humanitarca i aktivista bile su posvećene tragičnim događajima u Parizu i velikim marševima diljem Europe za sve poginule novinare satiričkog lista Charlie Hebdo i slobodu govora.

'Danas je jedan poseban dan, ne zbog nas koji smo se okupili na ovom mjestu i slavimo, već zbog onih koji danas marširaju u Parizu i svijetu – zbog kršćana, židova i muslimana koji su se okupili i ne marširaju iz protesta, već da pokažu svijetu kako nikad nećemo hodati u strahu. Zbog toga 'Je suis Charlie'! – zaključio je Clooney.