NAGRADNJAČA

Chick Corea u Mariboru

19.11.2012 u 13:18

Bionic
Reading

Chick Corea, dobitnik osamnaest nagrada Grammy, nastupit će u europskoj prijestolnici kulture s iznimnim glazbenicima, basistom Christianom McBridom i bubnjarom Brianom Bladom. Koncert Chick Corea Trija održat će se 21. studenog 2012. u 21 sat, u Festivalskoj dvorani Lent u Mariboru, a mi smo pripremili dvije ulaznice za jednog čitatelja.

Legendarni jazz klavijaturist Chick Corea sa svojim novim triom našao se u nadasve dobrom društvu, budući da mu se pridružio dvojac kojeg odlikuje izniman osjećaj za ritam. Christian McBride (Sting, Pat Metheny, McCoy Tyner) jedan je od najboljih i najcjenjenijih glazbenika svoje generacije, a bubnjar Brian Blade (Herbie Hancock, Bob Dylan, Joni Mitchell), dugogodišnji član kvarteta Wayne Shorter Quartet, spada među najbolje bubnjare u svijetu. Spomenuti trojac već je formirao ritam sekciju grupe Five Peace Band s kojima su 1999. nastupili na turneji po Aziji i Americi. U obliku trija nastavit će točno tamo gdje su započeli, ponajprije s dinamičnom glazbom s elementima swinga koja se zasniva na iznimnoj suradnji i izvrsnom međusobnom poznavanju.

Izvrsni američki skladatelj i majstor na klavijaturama Chick Corea, nositelj laskavog naziva majstor jazza koji dodjeljuje Američka udruga za potporu umjetnosti i dobitnik osamnaest nagrada Grammy, u svojih 50 godina djelovanja zbog svoje neusporedive kreativnosti i nevjerojatnog glazbenog pristupa osigurao si je status žive legende.

Nagrada Grammy za najbolji improvizirani jazz solo koju je primio 2012. primjereno zaokružuje nevjerojatno plodnu glazbenu karijeru u kojoj se posvetio zavidnom broju glazbenih vrsta: od jednostavne glazbe do avangarde, od bebopa do fusiona, od dječjih pjesmama do komorne glazbe. Sve je obogatio povremenim izletima u simfonijsku glazbu, a kroz sve to održao je visoku razinu kvalitete bez odstupanja od nadahnjujuće predanosti izvrsnosti. Chick Corea neumorno je kreativna duša koja inzistira na otkrivanju novih glazbenih vrsta, a istodobno nanovo otkriva vlastiti glazbeni izričaj.

Dvije ulaznice za koncert je osvojila Marija Kukec