NAGRADNJAČA

CD romske glazbe u izdanju Amnesty Internationala

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.04.2012 12:55
  • Objavljeno 02.04.2012 u 13:50
roma-rights

roma-rights

Izvor: Promo fotografije / Autor: amnesty int

Amnesty International je globalni pokret koji broji više od tri milijuna članova, aktivista i podržavatelja u više od 150 zemalja svijeta. Ne ovisimo ni o jednoj vladi, političkoj ideologiji, ekonomskom interesu ili religiji, a izvor naših financija su uglavnom naši članovi i javne donacije.

Romi su najveća europska nacionalna manjina koji još uvijek pripada skupinama koje se suočavaju sa sustavnom diskriminacijom. Diljem Europe, romske zajednice i dalje nailaze na ozbiljne prepreke u pokušaju ostvarivanja prava na stanovanje, zdravstvenu skrb, obrazovanje i zaposlenje. Milijuni Roma žive u neformalnim naseljima kojima nedostaju odgovarajući sanitarni uvjeti, te su suočeni s visokom stopom nezaposlenosti i ograničenim pristupom zdravstvenoj skrbi. U nekim zemljama romska djeca su često smještena u posebne škole prilagođene učenicima s blagim mentalnim poteškoćama ili su segregrirani u odvojene škole ili razrede zbog svoje etničke pripadnosti.

Amnesty International je dokumentirao kršenja ljudskih prava romskih zajednica te se protiv diskriminatorne politike bori kampanjama koje provodi diljem Europe, uključujući Češku, Francusku, Italiju, Rumunjsku, Srbiju i Slovačku. Dio smo međunarodne koalicije koja vrši pritisak na Europsku uniju da podrži i zaštiti prava Roma.
Zašto ovaj album?

Glazba je bitan dio romske kulture i cijenjena je diljem svijeta. Kroz ovaj album, Amnesty International surađuje s romskim glazbenicima kako bi se njihov glas čuo te ih podupire u borbi protiv diskriminacije i stigmatiziranja. Pozivamo vas da podržite našu inicijativu za ranopravnost Roma u Europi. Ovaj album pomoći će da ispričamo priču milijuna Roma. Uz ovaj dvostruki CD s romskom glazbom nalazi se i knjižica u kojoj su zabilježeni slučajevi kršenja prava Roma u Rumunjskoj, gdje je usred oštre zime 2010. deložirano 365 osoba iz centra Cluj-Napoce, Srbiji, gdje stanovnici beogradskog neformalnog naselja Belvil žive u stalnom strahu da bi jednog dana mogli biti deložirani te da neće imati gdje živjeti, Slovačkoj, gdje su romska djeca godinama nepravedno segregirana u posebne razrede s nižim obrazovnim standardom, te Italiji, gdje od 2010. gradske vlasti u Milanu prislino deložiraju romske zajednice zbog potreba međunardone izložbe EXPO.

Novac prikupljen od ovog albuma Amnesty International će upotrijebiti kako bi nastavio rad na borbi za zaštitu ljudskih prava Roma.

Uživajte u glazbi te i vi poduzmite nešto!

Više informacija saznajte na www.fightdiscrimination.eu i www.amnesty.hr

Tportal.hr je za svoje čitatelje pripremio tri primjerka CD-a.

CD su osvojile:

Sanja Balažić
Biserka Majstorović
Danijela Chylak

Nagrade šaljemo poštom na kućnu adresu.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: tportal.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi