HAVC DIJELI NOVCE

Brešanu 4,9 milijuna kuna, a milijun i pol Greenawayju

17.03.2011 u 15:34

Bionic
Reading

Hrvatski audiovizualni centar objavio je popis svih imena i naslova kojima su dodijeljena financijska sredstva za pomoć i razvoj projekata – čitajte što ćete uskoro gledati u hrvatskim kinima, u hrvatskoj produkciji

Došao je dan koji su mnogi hrvatski filmski i televizijski autori, producenti, glumci i distributeri čekali – press konferencija na kojoj su Vera Robić-Škarica, predsjednica Hrvatskog audiovizualnog vijeća i Hrvoje Hribarravnatelj HAVC-a i predsjednik Umjetničkog vijeća, zajedno s umjetničkim savjetnicima HAVC-a, otkrili imena s poduže liste prioriteta za sufinanciranje projekata.

Ili, drugim riječima – sada znamo tko je dobio novce za snimanje svojih filmova.

Članovi Umjetničkog vijeća stoje iza niza odluka koje će definirati audiovizualni dio hrvatske kulture u godinama koje slijede, dodijelivši financijske stimulanse za sve, od dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova, preko animacije i eksperimenata, do koprodukcija i pisanja scenarija za televizijske serije. Prijavljeno je ukupno 266 projekata, a za sufinanciranje je odobreno njih 86.

Vinko Brešan dobio je najveći iznos u kategoriji dugometražnog igranog filma – 4,9 milijuna kuna dodijeljeno je njegovom projektu 'Svećenikova djeca', koji će snimati po scenariju Mate Matišića, autora izvorne istoimene drame; štoviše, 'Svećenikova djeca' bio je prvi tekst hrvatskog autora izveden s velikim uspjehom u čuvenom moskovskom teatru Puškin.

Silvije Petranović režirat će 'Čudnovate zgode Šegrta Hlapića' (4,7 milijuna), Lukas Nola snimat će 'Šuti' (4,6 milijuna), Branko Schmidt 'Ljudoždera vegetarijanca' (4,2 milijuna), a na popisu se našla i Jasmila Žbanić s 'Otokom ljubavi'. Novi projekt redateljice iz BiH nastaje u produkciji hrvatske kuće Produkcija Živa d.o.o., koja je dobila 3,1 milijun kuna. Najmanja svota u kategoriji pripala je nastavku omnibusa 'Zagrebačke priče', koji će ovog puta režirati Sara Hribar, Ivan Sikavica, Aldo Tardozzi, Hana Veček, Josip Visković i Radislav Jovanov Gonzo, 1,2 milijuna.

Dalibor Matanić dobio je 150.000 kuna za razvoj projekta, tj. pripremu svog novog filma 'Zvizdan', a Veljko Bulajić 175.000 za 'Vukovar'. Hrvatska će isto tako, vjerovali ili ne, sufinancirati i 'Goltzius', dugometražni igrani film Petera Greenawayja, proslavljenog britanskog redatelja, koji je za svoj novi uradak (priču o nizozemskom erotskom umjetniku Hendriku Goltziusu, inače dijelu serijala 'Nizozemski majstori'), u kategoriji koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom, od HAVC-a dobio 1,45 milijuna kuna. Ne treba se onda čuditi ako ćemo ga, po završetku projekta, vidjeti u pulskoj Areni, ali i oko nje.

Naravno, kao i pri svakoj sličnoj podjeli novca iz državne blagajne, bit će i onih s prigovorima – dok jednima nije dosta, drugima je previše, a najviše će ostati razočarani oni koji svoje ime neće pronaći na popisu. Neki će se, primjerice, pitati kako to da je moguće da financijska potpora putovanja izbornika hrvatskih filmskih festivala na strane manifestacije sličnog tipa vrijede koliko i financijska pomoć, primjerice, programu požeškog art kina, a koje će se morati zadovoljiti s 15.000 kuna. S druge strane, 'Rakijaški dnevnici', eksperimentalni film Damira Čučića, potpomognut je s 300.000 kuna, ali uspoređivati takve svote iz jednih kategorija s manjim svotama iz drugih, kako nam je objasnio za eksperimentalne naslove zaduženi član Umjetničkog vijeća Boris Greiner, mogu samo 'najveći laici'.

Za ostale informacije, posjetite www.havc.hr.