ANTE BATINOVIĆ

'Bowie je bio najdivniji umjetnik s kojim sam ikad razgovarao'

Ante Batinović i David Bowie

Ante Batinović i David Bowie

Izvor: tportal.hr / Autor: Privatni album

Naš glazbeni kritičar i urednik Ante Batinović u više od 40 godina medijskog staža imao je sreću u više navrata susresti se s Davidom Bowiejem. Otkrio nam je kakav je legendarni umjetnik bio privatno i o kakvim je temama volio razgovarati izvan poslovnog dijela

'Imao sam tri velika intervjua s Bowieom, 1990. u Linzu, 1996. u Frankfurtu i 1997. u Beču, a onda sam se viđao i na hrpi presica, gledao turneju 'Serious Moonlight'', prisjetio se Ante Batinović.

Davida Bowieja opisuje kao jednu od najjednostavnijih i najdražih osoba iz umjetničkog svijeta.

'Kad bismo se vidjeli, uvijek bi me prepoznao. Primjerice, kad sam došao na treći intervju i rekao mu kako smo se posljednji put vidjeli prije godinu dana te ga pitao što je u međuvremenu radio, rekao mi je: 'Bojim se da se mi znamo dulje, više puta smo se vidjeli.' Pamtio je sve, bio je jako mudra i pažljiva osoba. Jako puno mu je značilo to što je dolazio u Hrvatsku i onaj koncert na Dinamovom stadionu, a i kasnije 1997. godine', kaže.

Uz velikog umjetnika vezale su ga brojne anegdote.
'U Frankfurt je na intervju došao u grunge košulji i cokulama, a ja sam odjenuo odijelo. Usred intervjua zabuljio se u mene i pitam ga u što se zagledao, a on oduševljeno kaže: 'Imaš jako dobro odijelo.' Rekao sam mu da mi jako puno znači takav kompliment od jednog esteta kao što je bio on i da sam se morao urediti za susret s njim, a on je meni na to uzvratio: 'Oprosti mi što se ja nisam uredio za tebe.' Bio je fenomenalan tip. S njim si mogao razgovarati o bilo čemu - od utjecaja Berlina na povijest i umjetnost, običnoj šalici espressa do bilo čega drugoga iz života, svakodnevice, posla... Zaista sam potresen njegovim odlaskom, jer sam ga, koliko je to bilo moguće, na neki način ipak poznavao', ističe.

Dodaje kako će mu zauvijek ostati u sjećanju kao jedan od najdivnijih ljudi, umjetnika, kreativaca s kojima se susretao tijekom svoje karijere.

'Zanimljivo je da su dva zadnja videospota i album dosta zloslutni, kao da je nekako predviđao što će se sve događati. Ali zloslutnost je bila prisutna i prije, na jednom naoko veselom albumu - 'Let's Dance'. Turneja se zvala 'Serious Moonlight' što u prijevodu znači 'zloslutna mjesečina'. On je uvijek kao pravi umjetnik njušio ne samo sebe nego i svijet oko sebe, znao se izraziti na najrazličitije načine. Bowie je bio jedan od onih umjetnika koji je zasigurno ostavio neizbrisiv utjecaj na svjetsku scenu', ističe.

Kaže da je malo za njega reći da je bio pristupačan.

'Bio je vrlo jednostavan, srdačan, ali ne protokolarno, nego je baš takav, ugodan i opušten. Nikad nisam s njim osjetio njegovu suzdržanost nego, dapače, uvijek samo susretljivost, iskrenost, pristupačnost, želja da se razgovara. A pričali smo zaista o raznim stvarima. Uvijek ću pamtiti to kako nikad nije htio priznati da je inovativan, nego je uvijek skromno govorio da je on samo običan eklektik, a znamo koliko je u glazbu donio inovacije', ispričao je glazbeni kritičar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!