CHERRY GHOST

'Beneath This Burning Shoreline'

Cherry Ghost Beneath This Burning Shoreline

Cherry Ghost Beneath This Burning Shoreline

Izvor: Promo fotografije / Autor: Heavenly

Što znamo o Boltonu? Osim da se radi o gradu u neposrednoj orbiti Manchestera za čije je (Bolton) Wandererse prošle sezone zabijao (a i sljedeće će dvije) killer Klasnić, malo toga. Jedino dosad poznato glazbeno ime iz Boltona ono je Damona Gougha a.k.a. Badly Drawn Boya, no to bi se uskoro trebalo promijeniti

Glavni kandidati koji bi u bliskoj budućnosti mogli ucrtati Bolton u rock atlase su Cherry Ghost, čiji se sjajan drugi album nedavno pojavio. Ono što je započelo kao one man bend, odnosno alias kantautora Simona Aldreda, danas je pravi, funkcionalni bend. Debi iz 2007. 'Thirst For Romance' bio je možda i zadnji vlak za tada 32-godišnjeg Aldreda iza kojega je već bilo 15-ak godina mrcvarenja po lokalnim bendovima i on se srećom uspio u njega ukrcati. Ta su se zrelost i iskustvo itekako čuli na albumu koji je bio jedan od najboljih debija te godine i najava velikih stvari u budućnosti. Uz odličnu naslovnu stvar, bila su tu i tri sjajna singla – delikatna ljubavna melodrama 'Mathematics', vrckavi light country '4 A.M.' i himnični 'People Help The People', za koji je Aldered dobio prestižnu autorsku nagradu Ivor Novello.

Na 'Beneath This Burning Shoreline' Aldred & co. nastavljaju tamo gdje su stali i idu dalje, dublje i bolje, što je bilo odmah jasno kad se pojavio izvrstan najavni singl 'Kissing Strangers', za koji sam Aldred kaže da je pomalo sinatrinski i da je jedna od najboljih stvari koje je ikada napisao. Ako se na debiju moglo čuti prizvuka americane (i sam naziv benda dolazi iz stiha jedne pjesme žanrovskih giganata Wilca), ovo sad je ipak nešto drugo – puno melodioznije, ali i mračnije, a opet nekako lagano i gorko-slatko.

Taj neki specifični sound čemernog, kišnog, šljakerskog engleskog sjevera, kolikogod bio srodan onome što s druge strane Atlantika rade Wilco, Lambchop i suborci, ipak se ne može nazvati americanom, prije nekom 'britanom' ili 'anglikanom'. Pažljivijem uhu (s dobrom memorijom) na pamet će pasti australski 80's heroji The Go-Betweens i The Triffids, no bez obzira na lako prepoznatljive uzore, Cherry Ghost ipak zvuči svježe i originalno.

Ono što ih izdiže su Aldredov uvjerljivi, sugestivni vokal, njegovi bogati tekstovi koji odaju zrelog storytellera-emotivca, poneka efektna orkestracija ili neočekivano aranžmansko rješenje kao primjerice špagheti vesternovski uvod u odličnoj 'The Night They Buried Sadie Clay' koja se kasnije razvije u melodramatski valcer. Od highlighta treba još izdvojiti uvodnu mračnu simfoniju 'We Sleep On Stones' i energični budući zicer singl 'Black Fang'.

OCJENA: 9/10
Izdavač: HEAVENLY

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi