DVA I POL SATA EKSTAZE

Bajaga razgalio Zagrepčane

21.11.2009 u 12:21

Bionic
Reading

Prva večer dvodnevne koncertne proslave 25 godina Bajagine samostalne karijere protekla je, očekivano, u odličnoj slavljeničkoj atmosferi

U petak navečer, u rasprodanoj dvorani Dražena Petrovića, slavili su svi, i publika i beogradski glazbenik koji obilježava 25 godina samostalne karijere. Iako je koncert kasnio pola sata, Bajaga i Instruktori su se odužili publici žestokom svirkom koja je potrajala dobra dva i pol sata. Prašilo se sve do jedanaest navečer, publika je dobila čak dva bisa i nitko nije otišao kući razočaran.

Već prva balada 'Od kada tebe volim' odmah je razbudila publiku. Od prve do zadnje strofe svi su zatim pjevali zajedno s Bajagom i Sašom Loknerom na klavijaturama. Uslijedio je dobro znani hit 'Berlin', kada su mu se na pozornici pridružili i ostali članovi benda – Miroslav Cvetković na basu, Marko Nježić na gitari, Čeda Macura na bubnju te Žika Milenković kao vokal. Uslijedile su 'Verujem, ne verujem' gdje se cijela publika podigla na noge, 'Gore dole', 'Tišina', 'Godine prolaze', 'Badem i so'

Iznenađenje večeri bila je mlada pjevačica Aleksandra Kovač, koja je izvela Bajaginu pjesmu 'Poljubi me' u soul pop stilu, svirajući pritom na klavijaturama. Nakon ove nježne balade ponovo su uslijedili žešći ritmovi pjesama 'Život je nekad siv', 'Vesela pesma', 'Na vrhovima prstiju' i 'Bežiš od mene'.

Službeni dio koncerta završio je svima znanim pjesmama 'Ti se ljubiš', 'S druge strane jastuka' i neizostavnim 'Plavim safirom' na koji se čitava dvorana tresla od oduševljenja. Svjetla su se ugasila i publika je pozivala na bis glasnim pljeskom, zvižducima i lupanjem nogu (ipak je koncert održan u košarkaškoj dvorani).

Svim svojim 'drugaricama i drugovima' iz Zagreba Bajaga je posvetio pjesmu prvog bisa 'Moji su drugovi'. Čitava publika opet je bila na nogama i nitko nije sjeo do kraja. Drugi bis je pozivan još glasnije, još prodornije, još energičnije. U tom tonu odsvirana je žestoka '220', a potom i jedna od njegovih najpoznatijih balada 'Zažmuri'. Upalili su se upaljači, mobiteli, šareni svjetlosni štapići. U takvom raspoloženju publika se od Bajage i oprostila uz posljednju pjesmu 'Samo nam je ljubav potrebna'.

Prije 25. godina, točnije 12. travnja 1984, Bajaga je u klubu Kulušić promovirao svoj prvijenac 'Pozitivna geografija' pred nekih dvjestotinjak ljudi. Sinoć ga je slušalo šest tisuća Zagrepčana i tražilo se toliko karata više da je organiziran još jedan dodatni koncert. Sam Bajaga je nakon sinoćnjeg koncerta izjavio da se nije nadao takvom odazivu i da je upravo zbog toga i odabrao jednu od manjih zagrebačkih dvorana. Zbog velikog interesa zagrebačka će publika imati priliku i večeras uživati u ritmu Bajage i Instruktora.