BERLIN

Annie Lennox je 'žena mira 2009.'

11.11.2009 u 23:27

Bionic
Reading

Britanska pjevačica Annie Lennox imenovana je 'ženom mira 2009.' zbog svog zalaganja u borbi protiv AIDS-a u Južnoj Africi na 10. skupu dobitnika Nobelove nagrade za mir koji je završio u Berlinu

Škotska pjevačica slavnog dua Eurythmics osnovala je 2007. inicijativu SING, kojom je pozvala 23 pjevačice da snime ploču, od koje je zarada poslužila za lijekove, obrazovanje i zaštitu južnoafričkih žena i djece od AIDS-a.

Annie Lennox je u majici s natpisom 'HIV pozitivna' primila nagradu, brončani kip, od bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike Frederika de Klerka, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1993. za reforme koje su pridonijele završetku aparthejda 1991.

Pjevačica je zahvalila na nagradi i posvetila ju svim ženama koje se zauzimaju za ograničavanje štete od te pandemije.

Annie Lennox je ispričala kako joj je prvo putovanje u Južnoafričku Republiku 2003. otvorilo oči, posebice govor Nelsona Mandele o Robben Islandu, otoku-zatvoru, u kojem je proveo 26 godina. U govoru je pandemiju AIDS-a usporedio s genocidom.

Među 15-ak dobitnika Nobelove nagrade za mir bili su povijesni vođa poljskih sindikata Lech Walesa, bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov te utemeljitelj mikrokredita Grameen u Bangladešu Muhamed Yunus

U ozračju 20. obljetnice pada Berlinskog zida političke rasprave vođene na skupu bile su usmjerene na zidove koje treba srušiti u svijetu.